Den 9 juni är det val till Europaparlamentet och vid Sveriges generalkonsulat hoppas man att många svenska medborgare på Åland ska förtidsrösta i det svenska valet den 16 till 31 maj.
Både utlandssvenskar och svenskar som är på Åland tillfälligt kan förtidsrösta vid konsulatet. Man måste fylla 18 år senast på valdagen och vara svensk medborgare med ett svenskt personnummer.
– Man ska ha varit skriven i Sverige vid någon tidpunkt, säger Karl-Olof Andersson.
Sverige ordnar förtidsröstning på mer än 200 platser i världen. Gruppen som kan rösta på Åland är stor.
– Drygt 3.000 personer, tio procent av befolkningen, är födda i Sverige. Av dem är cirka hälften enbart svenska medborgare.
Id-handling
I det senaste svenska riksdagsvalet förtidsröstande 767 personer vid generalkonsulatet. I det senaste Europaparlamentsvalet förtidsröstade 288 personer. Men det betyder inte att det var så få personer som röstade i valet. Det går till exempel att brevrösta. Och så har många möjlighet att rösta i det finska Europaparlamentsvalet i stället.
– Om man får rösta i två EU-länder måste man bestämma sig för i vilket land man ska rösta, säger Karl-Olof Andersson.
Även om man inte får ett utlandsröstkort med posten kan man rösta vid generalkonsulatet, om man uppfyller förutsättningarna för att rösta.
– Det behövs bara en id-handling. Det kan vara ett svenskt id-kort eller pass. Men vi godtar även erkända finska eller åländska handlingar.
120 partier
Alla kan rösta, säger Karl-Olof Andersson.
– Sedan beslutar valmyndigheten i Sverige om man har rösträtt eller inte.
Han hoppas att många ska rösta.
– Det har åkt upp i folks medvetande hur viktigt Europa och EU är för vår egen vardag. En orolig omvärld har också lyft EU:s betydelse.
I det svenska EU-valet finns cirka 120 godkända partier.
– Bland annat Kalle anka-partiet. Men de flesta skickar inte sina listor hit, säger Karl-Olof Andersson.
Däremot finns alla partier listade på valmyndighetens webbsida och deras namn kan skrivas på en blank valsedel.