Det var i augusti i fjol som LR avslog Henrik Löthmans ansökan om erkännande av yrkeskvalifikationer. Han hade studerat till lärare i Sverige och var efter sin examen behörig klasslärare för årskurserna fyra till sex.
I Finland får man behörighet för årskurs ett till sex. I januari 2019 fattade LR beslut om ett lämplighetsprov för de grundskolelärare som utbildar sig i Sverige. Beslutet kritiserades hårt av både oppositionen i lagtinget och lärarkåren.
Henrik Löthman motsatte sig avslaget eftersom han genom sina arbeten som fritidsledare och skolcoach har 20 års erfarenhet av arbete med elever i årskurs ett till tre.
”En stor lättnad”
Efter avslaget från LR överklagade Henrik Löthman beslutet till HFD, som nu alltså fäller LR:s beslut. I domen skriver HFD att en bedömning av yrkeskvalifikationer förutsätter att LR analyserar den sökandes kompetens i jämförelse med den kompetensnivå som krävs av klasslärare i grundskolan på Åland.
Vidare konstaterar HFD att LR:s beslut inte uppfyller kraven på motivering och därmed inte kan anses lagenligt.
– Det är en stor lättnad. Domen visar att jag hade rätt, det är det som spelar störst roll för mig – att jag fick ett erkännande för min kompetens. Det är också skönt att se att regelverket fungerar, att det går att överklaga, säger Henrik Löthman till Ålandstidningen.
Under hela den period som varit sedan han överklagade LR:s beslut har han jobbat som lärare.
– Jag har väldigt bred arbetserfarenhet, men i och med LR:s beslut började jag tveka på min egen kompetens, det var som ett personligt påhopp.
Förlorad inkomst
Henrik Löthman säger att han i och med sin erfarenhet av elever i årskurs ett till tre utgick från att han skulle få igenom sin ansökan till LR.
– Nu har jag fått det och jag hoppas att LR ersätter mig för de pengar jag förlorat så snabbt som möjligt.
Under processens gång har han varit tvungen att jobba som obehörig lärare, vilket har inneburit ett inkomstbortfall varje månad jämfört med om han hade fått sina yrkeskvalifikationer godkända. Dessutom har han fått en lägre semesterpremie.
– Det blir ganska mycket pengar, säger Henrik Löthman.
I domen framkommer inte om LR åläggs att ersätta hans inkomstbortfall, däremot står det ”Det alle, som vederbör, till efterrättelse länder”.
Nu är Henrik Löthmans plan att kontakta löneräknaren på Mariehamns stad för att reda ut hur stort hans inkomstbortfall har varit.
Guldkornen från båda sidor
Enligt honom är det även andra lärare som har haft problem med att få sin behörighet efter att ha utbildat sig i Sverige.
– Det som har gjort den åländska skolan så bra är att man tagit guldkornen både från den svenska sidan och den finska. Det blir en bra blandning och det vore väldigt viktigt att Åland har goda möjligheter att få hit både svenska och finska lärare.
Ministern Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), som vikarierar sjukskrivna utbildningsministern Annika Hambrudd (C), säger till Ålandstidningen att hon inte läst domen och därför inte vill uttala sig. I stället hänvisar hon till Annika Hambrudd som är tillbaka på måndag.
Fredrika Fellman