EGP:s besök på Åland är ett led i Hållbart initiativs ansökan om medlemskap. Delegationen leds av en av EGP:s två ordföranden, den tidigare belgiska energi- och miljöministern Evelyne Huytebroeck.
Ansökningsprocessen uppges vara i slutfasen och HI:s ansökan ska tas upp på EGP:s rådsmöte i Riga i början av juni.
– Det är en lång process, där vi naturligtvis utvärderar partiprogrammet och organisationen, men också hur man jobbar, förklarar Evelyne Huytebroeck.
Hon tillägger att HI är det enda partiet som har hållbarhet i sitt namn och att det speglar en viktig del i den gröna rörelsen.
– Det handlar inte bara om miljö, utan också om sociala frågor, rättvisa och ekonomi. För att nå resultat måste vi samarbeta brett i samhället. 90 procent av våra partiprogram är likadana. EGP står i centrum för rörelsen och kan stöda medlemspartierna med erfarenhet och lokala plattformar, till exempel mellan gröna borgmästare från Gent, Helsingfors och Valencia.
Status och läge
Hur placerar sig HI storleksmässigt inom EGP?
– Åland och HI är naturligtvis litet jämförelse med De Gröna i Tyskland eller Frankrike, men det handlar också om i vilket sammanhang man verkar. Det har även etablerats gröna partier på Balkan. Ålands autonomi med eget parlament och regering är ett viktigt kriterium. Ni har också ett viktigt strategiskt läge och många kontakter ut i världen, säger Evelyne Huytebroeck.
Den aktuella situationen i världen visar enligt henne hur viktigt det är med samtal och att försvara våra gemensamma värderingar.
– Med sanktioner och välkomnandet av flyktingar har hela det europeiska folket stått enat. Om det finns en positiv aspekt av kriget så är det detta, säger hon.
Breddar synfältet
Europeiska gröna partiet är en partiorganisation för nationella partier som delar samma gröna och progressiva värderingar. EGP grundades 2004 och har nu 46 medlemspartier samt verksamhet både inom och utanför EU. Organisationen med bas i Bryssel arbetar nära gruppen Greens/EFA som för närvarande har 72 ledamöter i EU-parlamentet.
– Ansökan om medlemskap i EGP är ett viktigt steg när det gäller att bygga vidare på vårt internationella nätverk. Arbetet för hållbar utveckling sker på alla nivåer samtidigt och det är viktigt att hänga med i vad som sker runt om i Europa. Det ger oss helt nya möjligheter till utbyte av kunskap och idéer, säger Alfons Röblom.
EGP:s generalsekreterare Mar Garcia inflikar att besöket på Åland görs för att förstå hur partiet arbetar praktiskt och vilken status man har.
– Dessutom har ni stort inflytande över de lokala regelverken, vilket vi anser att är viktigt.