Det blir ingen totalrevidering av vattenlagen och i stället föreslår landskapsregeringen ändringar av en del befintliga paragrafer i den nuvarande vattenlagen. Det handlar bland annat om nya och tydligare bestämmelser för vattenskyddsområden och vattentäkter. Orsaken till att det förslag som tidigare var ute på remiss inte lades fram är enligt landskapsregeringen att man helt enkelt inte kom i mål med konsekvensbedömningen till den del det handlar om tillståndshantering och kompensationsåtgärder för verksamheter med utsläpp.
När ändringarna i vattenlagen behandlades i lagtinget på onsdagen var de flesta överens om att de föreslagna förändringarna är bra, men att man hellre hade sett den tidigare avsedda totalrevideringen av lagen. Liberalernas Ingrid Zetterman konstaterade bland annat att det är en ”prestigeförlust” för landskapsregeringen och Nina Fellman (S) konstaterade att knuten för landskapsregeringen sitter i att det helt enkelt är svårt att fatta politiska beslut som kan vara negativa för vissa ekonomiska intressen.
– De paragrafer som är på bordet nu är de som är mest akut och så har det varit under hela mandatperioden. Man kunde ha gjort det här tidigare och den stora lagändringen kommer man inte i mål med eftersom man inte är politiskt överens. Handlar det om fiskodlarföreningens remissvar, eller var är det problemet sitter?
Ängslan och oro
Ansvarig minister Christian Wikström (Ob) konstaterade under debatten att det förstås finns olika åsikter om vad miljön är värd och vad miljöskyddet får kosta ekonomiskt.
– Men det är så att det saknas en konsekvensbedömning och det är viktigt att veta vad vi fattar beslut om när vi fattar beslut.
Hårdast i kritiken var inte helt oväntat Hållbart initiativs Alfons Röblom och Simon Holmström, som menade att lagen inte blir av eftersom det saknas politiskt mod och enighet i landskapsregeringen.
– Att det behövs konsekvensbedömningar och fler utredningar och analyser när det handlar om klimatlagstiftning har vi hört förut. Men det som det egentligen bottnar i är en politisk ängslan och oro. Det är politik det handlar om och ingenting annat, sade Simon Holmström.
Inget motsatsförhållande
Apropå debatten om miljö kontra ekonomi och särskilda intressen konstaterade lagtingsledamot John Holmberg (Lib) under debatten också att diskussionen präglas av kritik mot fiskeodlingen. Han framhöll bland annat att den fakta som ofta förs fram i debatten är föråldrad och felaktig.
– Östersjön är ett hav i kris och åtgärder behövs, men inte genom delvis falsk och förvrängd politisk propaganda som slår undan benen för en modern och hållbar tillväxtmotor här på Åland. En kommande och efterlängtad vattenlag står inte i motsatsförhållande till en blå näring.