Att köpa miljö- eller rättvisemärkta varor är som att hitta rätt i en djungel - det finns massor med olika märkningar. Här reder Ålandstidningen ut vilka märkningar som finns och var man kan köpa produkterna.
KONSUMENT En runda på Kantarellen med sikte på miljömärkta och rättvisemärkta produkter gör att man snabbt fyller en kundvagn. Det finns många produkter att välja bland - men även en mångfald av märkningar.
Krav är den svenska och Luomu den finska varianten av märkning för ekologiskt odlade produkter. Det finns ett antal andra också, både europeiska och internationella kan man hitta i hyllorna.
Svanen och Bra miljöval innebär att producenten följer vissa miljökrav för utsläpp och användandet av kemiska medel.
Rättvisemärkt betyder att odlare får bättre betalt för sitt arbete och en god arbetssituation.
För åländska produkter finns sammanslutningen Odlarringen som erbjuder ekologiskt. Det finns även enstaka ekologiska produkter, till exempel ekologiska havregryn från Överängs kvarn.
Gröna lappar
- Det skulle underlätta om det kunde finnas en gemensam märkning. Det har blivit bättre för rättvisemärkta produkter, förut fanns det flera olika märkningar, säger Kaj Björkvall som är butikschef på Kantarellen.
- Efterfrågan har ökat en del. Det finns miljövänliga alternativ för de flesta familjer eller typer av varor. När det till exempel finns rättvisemärkta bananer bredvid de vanliga tror jag att många väljer de rättvisemärkta.
Kantarellen har gröna prislappar på alla miljö- och rättvisemärkta varor för att särskilja dem från de andra varorna.
Inte helt enkelt
Butiksföreståndare Magnus Karlsson på Citylivs känner igen alla de större märkningarna i sitt sortiment. Luomu, Krav, Fairtrade, Odlarringen, Svanen och Bra miljöval finns bland annat.
- Jag tycker att efterfrågan verkar öka hela tiden. Tidigare försökte vi med ekologiskt grönt men fick slänga mycket, men nu rullar det på bra.
Men inte ens när varorna är märkta är det helt enkelt att göra rätt.
- En produkt kan visserligen vara rättvisemärkt men samtidigt har den transporterats över halva världen. Och ekologisk frukt är ofta inplastad, för att man ska kunna skilja den från den övriga frukten, säger Magnus Karlsson.
Synd ej samma märkning
Även på Mathishallen har man olika märkningar i sortimentet.
- Den finska miljömärkningen Luomu är den vanligaste, men även svanen, fairtrade med flera finns i vårt sortiment, säger butikschef Jarna Kunnas.
På Sparhallen har man också alla de större märkningarna. Ronny Isaksson har även han sett att efterfrågan har ökat.
- På åländska produkter från Odlarringen är efterfrågan faktiskt så stor att vi inte kan tillgodose den, beroende på vilken säsong det är.
- Men det är en djungel, det är synd att det ska vara så många olika märkningar, säger han.
Puneh har också olika ekologiska produkter.
- Vi har till exempel produkter gjorda av olika sädesslag, ris och torkad frukt som fikon och aprikoser som är ekologiska och obesprutade, säger Ahmad Shafiei.
I hälsokostbutiken Life har man en stor andel ekologiska produkter. När det kommer till deras sortiment av gryn, müsli och liknande är i stort sett allt ekologiskt. Ekologisk choklad och ekologiskt te finns också.
- Rättvisemärkt te har vi också och dessutom rättvisemärkt tvål, som är gjord på rårörssocker, säger Janne Smeds.
Detta betyder märkningarna
Odlarringen
Odlarringen är ett åländskt andelsbolag som distribuerar ekologiska grödor som medlemmarna producerar. Förutom huvudgrödorna som potatis, morot, rotsaker, sallad, gurka, tomat med mera så säljer odlarringen även hemvetemjöl.
Krav
Märkta med Krav får produkter vara som är odlade ekologiskt, vilket bland annat innebär att grödor produceras utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
Fairtrade – rättvisemärkt
Om en vara är rättvisemärkt innebär det att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor och att diskriminering och barnarbete inte får förekomma. De anställda på företagen har rätt att organisera sig fackligt och dessutom finns krav på att producenterna tar hänsyn till miljön.
Luomu
är en finländsk märkning av ekologiska produkter i samarbete med myndigheten Evira som kontrollerar livsmedelssäkerheten.
Svanen
är en nordisk miljömärkning. Varor som kan vara svanen-märkta är till exempel olika rengöringsprodukter. För att få märkningen ställs krav på användandet av miljöfarliga kemikalier, utsläpp och avfallshantering. EU-blomman finns också och är en symbol som motsvarar Svanen-märkningen i Europa.
Bra miljöval
är en märkning i samarbete med svenska naturskyddsföreningen och riktar sig till liknande produkter som Svanen-märkningen.
Demeter
om en produkt är märkt med denna symbol betyder det att den är biodynamiskt framställd, vilket är en rörelse inom antroposofin. Förutom att man tillämpar ekologisk odling så så får produkter inte heller vara genmodifierade med demeter-märket och det finns väldigt ingående regler för hur jordbruket ska gå till.
Förutom dessa kan man även hitta andra märkningar, till exempel "godtjent økologisk" på vissa ekologiska produkter importerade från Danmark. "Organic farming", "soil association organic standard" "EKO" hittas också på importerade produkter.
Märkningar som inte betyder miljö- eller rättvisemärkt:
Der grüne punkt
visar på ett europeiskt system för återvinning av förpackningen, det visar inte att varan är miljövänlig.
Nyckelhålet
är ingen miljömärkning utan är en svensk märkning som visar att produkten är mager och fiberrik.
Astma- och allergiförbundet
märker vissa produkter för att visa att de är lämpliga för allergiker.
Gott från Finland
innebär att produkten är inhemsk, men säger inget om miljökrav.
Ålandstidningen