Johnny Andersson vid Edens vilthägn ska överklaga landskapsregeringens beslut om att hjortarna han importerat från ett svenskt vilthägn ska avlivas. (Foto: Wikimedia)
DJUR Hjortarna veterinärbesiktades i Sverige men enligt landskapsveterinär Mikael Karring uppfylldes inte de finska kraven för införsel av djur.
Planen att isolera hjortarna föll då de lyckades klättra upp på en snövall och hoppa över stängslet.
- Jag förstår inte att vi ska ha så speciella föreskrifter här när resten av Europa inte har det, säger Johnny Andersson.
Han lämnade in de blodprover som fattades efter att hjortarna anlänt till Åland. Mikael Karring förklarade i en artikel i Ålandstidningen förra veckan att det inte räcker, prover måste tas inom en viss tidsperiod annars är det för sent oavsett om de visar att djuren är friska.
Svåra att hitta
- Jag fick papper på hur man går till väga för att överklaga först i fredags. Beslutet togs för två veckor sedan. Det har tagit för länge. Det förkortar tiden jag har att förbereda en överklagan, säger Johnny Andersson.
Två olika jaktlag är ute och letar efter hjortarna just nu. Dessutom finns ett stort antal jägare som håller utkik efter hjortarna när de har möjlighet. Men än så länge har endast en hjort nedlagts.
- De är väldigt vaksamma och de går knappt att få syn på, säger Johnny Andersson.
Han har sökt beslutande minister Katrin Sjögren sedan förra veckan för att diskutera beslutet men väntar fortfarande på besked.
För få för att bilda stam
Någon risk för att hjortarna fortplantar sig finns inte eftersom de fyra som är kvar är av honkön. Även om det fanns kronhjortar av båda kön skulle de knappast lyckas skapa en stam på Åland utifrån så få exemplar enligt naturvårdsintendent Jörgen Eriksson.
Han påminner om hur det gick till när rådjuren medvetet planterades in på Åland.
- Först togs 64 exemplar hit och senare 20 till. Efter bara några år fanns det 5.000 rådjur på Åland.
Kronhjort finns inte naturligt på Åland men kan ha levt här tidigare, åtminstone i form av rymlingar från kungens jaktmarker på 1700-talet.
Vitsvanshjortar tar sig över isen österifrån och är ett lovligt byte under jaktsäsong.
Ålandstidningen