För ett par veckor sedan varnade Institutet för hälsa och välfärd för en hög grad av vibriobakterier i Östersjön. I dagsläget har THL tagit emot tolv registrerade infektionsfall på grund av vibriobakterier.
– Vi vet inte var i Finland fallen har blivit infekterade, men vi vet att det är tolv registrerade infektionsfall just nu varav åtta är infekterade i blodet. En av de infekterade har dött till följd av bakterien, säger Outi Nyholm.
Vibriobakterien kan orsaka infektioner i örat, magen och i blodet, beroende på hur och var bakterien tar sig in i kroppen.
– De tolv fallen vi vet om har alla registrerats nära varandra i tid, vilket är ganska alarmerande. För tillfället undersöker THL bakterieläget närmare, säger Outi Nyholm.
Det enda sättet att med säkerhet ta reda på om det finns vibriobakterier i vattnet är genom tester. Åland miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) har inte möjlighet att utföra sådana tester, det är till exempel THL som har den möjligheten.
– Vi har för tillfället inte planerat att ta prover i åländska vatten, säger Outi Nyholm.
Somrarna 2014 och 2018 var precis som i år mycket varma, även då registrerades många infektionsfall av vibriobakterier.
– Under en normal sommar brukar två till 14 fall registreras, och flest i augusti. 2014 blev 43 fall registrerade och 2018 var det 27 fall.
Simma inte om du är i riskgrupp
– Om man har nedsatt immunförsvar och hudskador eller sår ska man inte simma i havet, säger Outi Nyholm.
Vibriobakterierna är till storlek sett mindre än till exempel cyanobakterier, också kända som blågröna alger.
– Det är helt omöjligt att se vibriobakterierna med blotta ögat. Till skillnad från blågröna alger växer de inte ihop, inte ens stora mängder av vibriobakterier går att känna igen.
Ska man vara orolig?
– Är man frisk kan man simma, men då ska man göra det med försiktighet och undvika att få vatten i munnen. Har man ett nedsatt immunförsvar eller öppna sår på kroppen ska man inte simma i havet. Om bakterien tar sig in i blodet kan man få blodförgiftning, säger Outi Nyholm.
Hur tar sig vibriobakterien in i kroppen?
– Sväljer man havsvatten kan man få en maginfektion, om bakterien tar sig in i örat kan man få en öroninfektion.
Hur vet man om man blivit sjuk?
– Första symptomet brukar vara till exempel feber. Känner man sig sjuk efter att man har simmat borde man kontakta sin läkare.