Ett höjt elpris skulle slå hårt mot den åländska industrin, som redan i dag kämpar med högre kostnader än konkurrenterna.
-Vår konkurrenskraft försämras ytterligare, säger fabrikschef Christer Söderström vid Chipsfabriken i Haraldsby.
FINLANDSKABELN En 15 procent stor höjning av elpriset skulle slå hårt mot den åländska industrin, som redan i dag betalar mer för elen än konkurrenterna i Finland och Sverige.
-Det ökar förstås den rörliga produktionskostnaden. I förlängningen minskar vår konkurrenskraft ytterligare, säger fabrikschef Christer Söderström vid Chipsfabriken i Haraldsby, Saltvik.
I nuläget har fabriken en månatlig elkostnad om 50.000 euro. 2013 riskerar den siffran öka med 15 procent då Finlandskabeln börjar byggas.
- Jag tror inte det innebär några drastiska förändringar. Men det är absolut inte bra om energin blir dyrare, vår konkurrenskraft i jämförelse med andra anläggningar försämras ytterligare i så fall. Det är redan dyrt att ha produktionen på Åland, säger Christer Söderström.
Det har tidigare spekulerats i huruvida ägaren Orkla kommer ha kvar chipsfabriken på Åland.
- Vi måste ta igen den nya kostnaden genom att effektivisera någonting annat, men det blir svårt, säger Christer Söderström.
Dyrt för jordbruket
En annan elintensiv bransch som prishöjningen skulle slå hårt mot är jordbruket. Ole Blomqvists 205 mjölkkor producerar 8.000 liter mjölk per dygn.
-Det är kylning av mjölken, uppvärmning av varmvatten och belysningen som drar mest el, säger han.
I dag betalar han drygt 25.000 euro om året för elen.
-Det skulle vara besvärligt med ett högre elpris. Dels är elen redan bra mycket dyrare på Åland än i Finland, dels kostar allt annat, till exempel transporter, mer på Åland än på andra platser.
Men Finlandskabeln är nödvändig, anser Blomqvist.
- Vi bor på en ö och behöver reservkraft. Men jag tycker inte man ska slå ut hela kostnaden på konsumenterna.
Ålandstidningen