Barbro Gustafsson har utsetts till adjungerad professor vid Högskolan på Åland. Det är högskolans första officiella gästproffessur.
- En milstolpe i högskolans utveckling, säger rektor Agneta Eriksson-Granskog.
PROFESSORSTJÄNST Forskningsområdet är spelmissbruk och tjänsten betalas av Ålands penningautomatförening, Paf.
- Paf markerar mer och mer att arbete mot spelmissbruk är ett viktigt ställningstagande, säger Barbro Gustafsson.
Tjänsten är på halvtid och forskningsarbetet kommer att pågå under två års tid från den första augusti.
Placeringen är på Högskolan på Åland där Barbro Gustafsson kommer att ingå i forskningsgruppen på sjukskötarutbildningen. Paf står för finansieringen och kommer att medverka i en referensgrupp för forskningen men Barbro Gustafsson kommer att vara fri att utforma sitt forskningsuppdrag.
- Vi ska inte lägga oss i hur hon arbetar, men kan bidra med det vi kan och den information vi har, säger Pafs vd Lars Porko.
Vårdpersonal i fokus
Barbro Gustafsson hade redan tagit fram en färdig projektplan i samarbete med högskolans rektor Agneta Eriksson-Granskog när första kontakten togs med Paf.
- Vi såg att det fanns ett intresse från Pafs sida att satsa på forskning inom området, därför gjorde vi ett försök, berättar Barbro Gustafsson.
Eftersom forskningen ska ske inom sjukskötarutbildningens ramar kommer en inriktning vara hur sjukvårdens och missbrukarvårdens personal bemöter spelmissbrukare.
Lars Porko berättar att Paf länge hade funderat på att satsa på forskningssidan.
- Vi är ute efter att försöka förbättra vårt sätt att hantera den negativa sidan av vår verksamhet. När Barbro Gustafsson tog kontakt tyckte vi att det lät spännande. Styrelsen i Paf var dessutom enig när frågan kom upp på bordet.
Högre status
Lars Porko hoppas att forskningen ska kunna fylla kunskapsluckor om spelberoende och dess behandlingar.
- Mycket forskning har redan gjorts på området, men eftersom problemen fortfarande finns är det uppenbart att vi inte vet tillräckligt, menar han.
Initiativet är en del i ett större arbete för att höja högskolans forskningsstatus. Högskolan har en uttalad ambition att locka gästprofessorer.
- Det är ett väldigt viktigt steg i högskolans utveckling. På det här viset kan vi mer formellt visa på vilka meriter som finns hos vår personal, säger Agneta Eriksson-Granskog.
- Barbro Gustafsson blir ett fint tillägg på forskningssidan där vi i dag redan har två doktorer och två doktorander, tilläger hon.
PROFESSORSTJÄNST - Egentligen kan man kalla mig trippelprofessor, jag är sedan tidigare gästprofessor på Chandong University i Kina, berättar hon leende.
Stunden efter är allvaret där.
- Professor är den högsta karriärmöjlighet som finns inom forskningsvärlden. Mitt deltagande i forskningsgruppen kommer att öka trovärdigheten för hela högskolan.
Under en period kommer hon nu att tjänstgöra parallellt på Högskolan på Åland och Karolinska institutet: två professorstjänster på halvtid.
- Men det är för Högskolan på Åland jag brinner, på sikt ska jag avveckla uppdraget på Karolinska och satsa helhjärtat på högskolan, berättar hon.
Barbro Gustafsson är född på Föglö, men har bott i Norrtälje i 40 år. För ett år sedan beslutade hon sig för att flytta tillbaka till Åland. Något som kommer att bli en tydlig vinst för högskolan. Hon öser nämligen friskt ur idékaret för hur högskolan ska kunna utvecklas.
Näringsliv del i utveckling
- Samarbetet med Paf kommer att vara mönsterbildande. Utan ett samarbete med näringslivet kan högskolan inte utvecklas. Nu arbetar vi på flera fronter för att ytterligare involvera näringslivet.
Något nytt ansikte i högskolesammanhang är inte Barbro Gustafsson. Hon satt med i den första styrelsen för högskolan och har flera gånger anlitats som gästföreläsare.
För närvarande arbetar hon tillsammans med professor Kurt Waller med att kartlägga möjliga samarbeten mellan högskolan och näringslivet på Åland.
- Två gånger per månad träffar vi olika näringslivsrepresentanter för att höra om deras syn på högskolan. Redan i dag skriver en del studenter uppsatser i samarbete med näringslivet.
Riktlinjer för sjukvården
Men finns det inte en risk att det ser ut som att forskningen blir styrd av näringslivet?
- Självklart är jag som forskare oberoende, annars skulle det inte finnas någon trovärdighet i projektet, svarar hon.
- Men det är viktigt att se till att man är medveten om arbetsgivarens syfte. I mitt fall kommer Paf inte att styra mig, deras syfte är att få reda på hur sjukvården ser på problemet samt hur man ska kunna fånga upp spelarmissbrukare i god tid.
Ett konkret mål är att arbeta fram riktlinjer för hur sjukvården ska kunna känna igen spelmissbruk. En annan idé är att införa möjlighet till självtester av spelare.
- Med det rika material som finns i Paf:s databas hoppas jag kunna hitta metoder att tidigare upptäcka spelmissbruk, säger hon.
- Internet har bidragit till ökande problem genom sin lättillgänglighet. Samtidigt finns där en möjlighet till översyn av spelarna som inte finns vid några spelautomater, tillägger Barbro Gustafsson.
Tone Nordling