-Styrelsen för högskolan borde få friare händer att lägga upp arbetet.
Det säger högskolans styrelseordförande Carin Holmqvist. Därför kräver ledningen mer autonomi från landskapsregeringen.
UTBILDNING En femåring med växande självförtroende. Så kan man beskriva Högskolan på Åland efter sina första år i livet. Under torsdagen presenterade skolledningen sitt strategidokument för de kommande fyra åren, ett arbete som visar på stora ambitioner att vidareutvecklas.
-Strategidokumentet är en bra bas för framtiden och kommer att vara grunden för våra diskussioner med landskapsregeringen om vårt nästa utbildningsavtal, säger styrelseordförande Carin Holmqvist.
I dokumentet ingår en rad konkreta mål, som syftar till att vidareutveckla utbildning och forskning samt göra Åland till en mer attraktiv studieort.
Kontakterna med näringslivet och kommande arbetsgivare kommer att bli fler, marknadsföringen av utbildningar mer intensiv och en tankesmedja inrättas. Där deltar representanter för högskolan, sjömansskolan, sjöbefälsförbunden, sjömansunionen och redarföreningen.
"Stelt system"
Ett starkt önskemål från ledningens sida är att ansvar över utbildningarnas utformning flyttas från landskapet till högskolans styrelse.
-I dag styrs vi i detalj av landskapets budget. Det gör att vårt system är stelt. Alla tjänster är fastslagna på förhand och vi kan inte flytta resurser efter behov, säger Carin Holmqvist.
Högskolan efterlyser därför en friare modell där avtal om högskolans uppdrag skrivs och att medel tilldelas utifrån det. Därefter ska skolan själv kunna fördela resurserna mellan olika områden.
Ett annat önskemål från skolans sida är att utreda om delar av utbildningen kan bolagiseras. Det skulle innebära att man kunde sälja olika utbildningar till näringslivet.
-Men vårt huvudfokus är fortsättningsvis våra kandidatutbildningar, säger rektor Agneta Eriksson-Granskog.
Där ser hon att högskolan ligger på en bra nivå och erbjuder ett passande utbud för den åländska arbetsmarknaden.
-Men vi vill utvidga möjligheterna att komplettera utbildningen på masternivå inom områdena sjöfart och vård.
Engelskspråkig examen
Högskolans ledning summerar nöjt sina första år. Men uttalar samtidigt ambitionen att locka fler sökande och utöka antalet platser på sjöfartsutbildningarna. Man vill kunna anta 48 nya studerande till sjöfartsutbildningarna.
En del i det arbetet är att ta fram en sjöfartsutbildning på engelska.
-På så sätt får vi ett bredare urval bland sökande, säger Henrik Karlsson, vice rektor och ansvarig för sjöfartsutbildningen.
Henrik Karlsson skulle då renodlat ägna sig åt sjöfartsdelen. Enligt strategidokumentet innebär det att ytterligare en vicerektor behöver anställas för mer övergripande uppgifter som exempelvis marknadsföring.
"Ambitiös personal"
Hur ska ni hinna med allt?
-Strategin löper över flera år, och visst kan det tyckas som att det är väl stora ambitioner i förhållande till personalstyrkan. Men vi har en ambitiös personal som är van vid utveckling. Därför tror jag att vi kan genomföra det som är tänkt, svarar Agneta Eriksson-Granskog.
UTBILDNING Högskolan på Åland vill bygga ett nytt simulatorcentrum i anslutning till Ålands sjösäkerhetscentrum. Anledningen är att skolans simulatorer börjar bli gamla och att ny utrustning behövs. Tanken är att simulatorerna ska kunna nyttjas även inom sjöfartsnäringen och att det blir ett bra komplement till sjösäkerhetcentrums framtida verksamhet. (TN)
UTBILDNING Högskolan vill tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur Mariehamns attraktionskraft kan växa. I arbetsgruppen föreslås att studerandekåren, Mariehamns stad, gymnasieelever, landskapsregeringen och högskolan ingår.
Åtgärder som redan föreslås är fler studentbostäder, mer marknadsföring av utbildningarna, bättre samarbete med Mariehamns stad samt tätare kontakter med näringslivet. (TN)
UTBILDNING Det finns ingen plan på att slå samman sjömansskolan och högskolans sjöfartsutbildningar enligt Högskolan på Åland. Tidigare i veckan framförde representanter ur direktionen för sjömansskolan ett sådant önskemål. - Samma sak gjorde redarföreningen för ett år sedan.
-Det är främst en fråga för Sjömansskolan, säger högskolans rektor Agneta Eriksson-Granskog.
-Om de ser till att eleverna får rätt behörighet har de inga problem att söka sig vidare till oss. (TN)
Tone Nordling