Högsta domstolen har nu lämnat sitt utlåtande över lagen om en gemensam kommunal räddningsmyndighet och lagen om ändring av räddningslagen.
Syftet med lagarna är att upprätta en gemensam räddningsmyndighet för hela Åland, i stället för att som i dag ha två olika räddningsområden, Mariehamn och Ålands landskommuner.
I lagen, som antogs av lagtinget den 31 maj, framgår att kommunerna själva ska ordna den gemensamma myndigheten inom tre månader efter att lagen träder i kraft. Om de inte lyckas sker samgående med tvång och Mariehamn sköter den gemensamma myndighetens uppgifter för samtliga kommuners räkning.
Ålandsdelegationen har tidigare i ett utlåtande konstaterat att Mariehamn i lagförslaget får en fördelaktig position när de 16 kommunerna ska förhandla och komma överens.
I den nya lagen om en gemensam räddningsmyndighet står det också att landskapsregeringen vid ett tvingande samarbete kan besluta närmare om bland annat kostnadsfördelning och beslutandeordning – något Ålandsdelegationen ifrågasatte i sitt utlåtande eftersom den typen av regleringar bör förtydligas i själva lagen.
Sammantaget ansåg Ålandsdelegationen i sitt utlåtande att lagen utgör behörighetsöverskridningar som strider mot grundlagens bestämmelser om den kommunala självstyrelsen.
Strider mot grundlagen
Nu konstaterar även Högsta domstolen samma sak och anser att lagen om en gemensam räddningsmyndighet bör förfalla i sin helhet.
Högsta domstolen konstaterar att det inte finns bestämmelser som hindrar någon kommun att få en dominerande ställning eller om kostnadsfördelningen mellan kommunerna. Landskapslagen innehåller heller inte detaljerade bestämmelser om röstetalet, beslutsfattandet eller finansieringen.
Högsta domstolen skriver också att lagen berättigar landskapsregeringen att justera villkor i det gemensamma räddningssamarbetet i frågor som i högsta grad är relevanta med tanke på den grundlagsstadgade självstyrelsen.
Den sammantagna tolkningen är, precis som Ålandsdelegationens, att lagen om en gemensam kommunal räddningsmyndighet utgör behörighetsöverskridningar och inte tar hänsyn till grundlagens bestämmelser om den kommunala självstyrelsen
Ny version
Nina Fellman har inte hunnit titta på Högsta domstolens utlåtande men säger att regeringen redan efter Ålandsdelegationens skrivelse satte igång att diskutera de punkter som ifrågasattes.
– Nu får vi backa tillbaka och förtydliga lagstiftningen. Vi ska arbeta fram en ny version där vi förtydligar de punkter som man anmärker på. Diskussioner har redan först och vi hoppas snart lämna en ny lag till lagtinget.
Hur snart?
– Det kan jag inte svara på. Men vi ska i mål. Åland behöver en gemensam brand och räddningsmyndighet.
Kevin Eriksson