Tingsrätten dömde mannen till åtta månaders villkorligt fängelse för misshandel.
Högsta domstolen skärpte straffet till ett år och åtta månader. Ovillkorligt.
-HD anser att domstolarna har för lindriga straff, säger Jens-Erik Budd, åklagare i målet.
JURIDIK Bakgrunden är ett misshandelsmål där en man misshandlade en kvinna allvarligt. Kvinnan slogs medvetslös och fick bland annat bestående skador i ansiktet.
Mannen, som var 20 år då brottet begicks, åtalades för grov misshandel, men dömdes av Ålands tingsrätt för misshandel till åtta månaders villkorligt fängelse, vilket omvandlades till 200 timmar samhällstjänst.
Han dömdes även för grovt rattfylleri, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.
Åbo hovrätt ansåg att misshandeln var grov, men man skärpte inte straffet.
-Straffet går under straffminimum för grov misshandel med fyra månader, säger ledande landskapsåklagare Jens-Erik Budd.
Tillsammans med målägande, den misshandlade kvinnan, begärde han prövningstillstånd av det aktuella målet i Högsta domstolen (HD).
De yrkade på att den åtalade mannen skulle dömas till ett ovillkorligt fängelsestraff.
Ordentlig tillrättavisning
Förra veckan kom HD:s dom. Domstolen skärper straffet rejält och dömer mannen till ett år och åtta månaders fängelse. Man anser att de brott han begått är så allvarliga och hans skuld så stor att endast ett ovillkorligt straff kan komma i fråga.
-Det är en ganska ordentlig tillrättavisning av domstolarna. Jag har aldrig någonsin varit med om att straffet höjts med ett år, säger Jens-Erik Budd.
Han menar att det visar på att HD anser att domstolarna ger för lindriga straff i våldsbrott.
-Jag tycker det är bra. Det har varit för lindriga straff för grova brott mot liv och hälsa. Dit hör sexualbrott också.
Ändrar det här något i ditt arbete?
-Nu har vi en dom att hänvisa till. Det är sällsynt med prejudikat om straffpåföljd.
Ingen straffskärpning
Högsta domstolen tog inte bara ställning till mannens straff. Man behandlade också frågan om straffmätning.
Åklagaren ansåg att mannens tidigare brottslighet och straff skulle fungera som straffskärpningsgrund. HD resonerar annorlunda och skriver att eftersom det handlar om bötesstraff ska dessa inte fungera som straffskärpningsgrund. Dessutom ville domstolen ha mer heltäckande information om brotten.
Att mannen tidigare gjort sig skyldig till grov misshandel har inte heller betydelse eftersom domen föll några månader efter den aktuella domen.
Domstolen anser också att samhällstjänst som tilläggspåföljd i samband med villkorligt fängelse inte ska beaktas som strafflindring.
Sandra Widing