Den 5 januari rapporterade Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, 171 fall av covid-19, vilket ser ut att vara toppen i den pågående coronavågen. Den senaste veckan har antalet fall sjunkit.
– Samarbetsgruppen bedömer att vi behöver lätta försiktigt på åtgärderna, vi tar två veckor i taget, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Den första åtgärden som landskapsregeringen, LR, vidtar är att återgå till närundervisning i högstadieskolor, Ålands lyceum och Ålands yrkesgymnasium från och med måndag den 24 januari. Det gäller även fri bildning för barn och unga. Munskydd ska användas i skolorna från årskurs sju och uppåt.
– När det gäller Högskolan på Åland och den fria bildningen för vuxna är bedömningen att det ska vara fortsatt distansundervisning i två veckor. LR är medveten om att distansundervisning inte är bra för våra studerande men med anledning av pandemisituationen väljer vi att öppna våra skolor stegvis och att prioritera de yngre eleverna, säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C).
Fritids- och hobbyverksamhet inomhus för unga under 18 år ska vara tillåtet från och med fredag. För vuxna gäller fortfarande restriktioner.
Kortare isolering vid lindrig sjukdom
Institutet för hälsa och välfärd, THL, har föreslagit att man i vissa situationer kan korta ner tiden för karantän och isolering. Men Åland fortsätter tillämpa sju dagars karantän. Klinikchef och smittskyddsläkare Tora Woivalin förklarar beslutet:
– Vi har sedan länge inte tillämpat tiodagarskarantän i och med vår höga testkapacitet. Karantänen är fortsatt sju dagar med ett covidtest dag sex, om testet är negativt kan karantänen avslutas genast, säger hon.
Isoleringstiden vid allvarlig sjukdom eller sjukhusvård är 14 dagar. Tidigare har isoleringstiden vid lindriga eller inga symtom varit tio dagar, det kortas nu till sju dagar om personen har fullgott vaccinationsskydd.
– På en del håll i Finland har man sagt att fem dagars isolering kan vara tillräckligt men vi upplever att det kan vara riskabelt eftersom virusutsöndringen kan fortsätta upp till en vecka. Därför anser vi att det inte är bra för vårt lilla samhälle att korta ner tiden, säger Tora Woivalin.
Pressad äldreomsorg
Förra veckan tog sig covidsmittan in på äldreboendena. Äldreomsorgen har fortfarande en ansträngd situation.
– Inom äldreboendena har smittotalen fortsatt att öka, inte explosionsartat, men ändå sakta men säkert. Det är ett väldigt stort antal smittade i personalen vilket gör att de har en pressad personalsituation. De jobbar hela tiden med darr på ribban för att få ihop sina arbetsturer. Man vädjar att alla anstränger sig för att hjälpa äldreboendena de närmaste två veckorna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.
Efter den 3 februari är LR:s förhoppning att situationen ska ha stabiliserat sig och att man kan börja lätta på fler restriktioner.
– Man behöver förbereda en exitstrategi. När det finns indikationer på att smittotalen går ner och att sjukvårdsbelastningen inte är för tung måste vi våga titta framåt. Det finns en gräns för hur länge samhället kan acceptera att vi håller isoleringen. Det är ett tydligt önskemål från LR att vi de närmaste veckorna vill se en väl genomtänkt plan, både från ÅHS och från samarbetsgruppen, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).