Ålandstrafikens enhetschef Gilla Karlsson berättar att trycket på Ålandstrafikens kontor har varit skyhögt i sommar.
– En kollega som har jobbat här i nio år sade att den här sommaren är det mesta någonsin, det är all time high, säger hon.
Nästan alla som tar kontakt per telefon eller mejl är finländare.
– Vi uppskattar att minst 95 procent är finsktalande. Många har inte varit här tidigare och ser hela Åland som ett ösamhälle. Det innebär lite längre samtal där vi får förklara vad som gäller kring skärgårdstaxan och regler kring genomfart. Besöksströmmen från Finland har ökat otroligt mycket.
På grund av rekryteringsstopp beviljades Ålandstrafiken endast två sommarextra bokare i stället för de vanligen tre, och högsäsongen har varit intensiv.
– Gänget har skött det fantastiskt bra, vi har hållit oss på benen och prioriterat bokningar och ombokningar, säger Gilla Karlsson.
Nya problem uppstår
Exakta siffror över antalet resenärer är ännu inte sammanställda. Något som Ålandstrafiken har noterat den här sommaren är att fler än vanligt inte dyker upp till sina bokade färjeturer.
– Vi har aldrig haft så här mycket ”no shows”. Resenärerna betalar, bokar men kommer inte till den bokade avgången. Troligtvis har de valt att ta en tidigare eller senare avgång, men det innebär att fullbokade färjor avgår halvtomma och det är inte roligt för oss att fakturera för ”no shows”.
Ålandstrafiken har också upptäckt att det blir problem när det bokas ogiltiga genomfartsresor, och de har redan börjat fundera på hur man kan lösa det framöver.
– Det stoppar upp besökare till och från skärgården. Genomfarter hänvisar vi alltid i första hand till de privata aktörerna, vi ska inte konkurrera med dem.
– Vi vill att skärgårdsfärjorna ska ta besökare till öarna och att de ser, upplever och blir förtjusta i skärgården. Förhoppningsvis övernattar de minst en natt, lämnar lite pengar efter sig, och åker vidare till någon annan skärgårdskommun eller till fasta Åland.
Nya trender
En trend som Ålandstrafiken märker är att gästerna kommer med husbil eller husvagn.
– Det har varit märkbart mer husbilar och husbilsekipage. Det är bra att de besöker skärgården men det märks mer och drabbar övriga resenärer om de inte dyker upp till avgången, säger Gilla Karlsson.
Cykelsemester är också populärt.
– Vi har märkt ett uppsving på cyklister i flera år, men särskilt mycket i år.