Landskapsregeringen anser att klumpsumman borde höjas. I ett brev som nu ska skickas till den finska regeringen lägger man fram flera argument för saken.
EKONOMI Klumpsumman är den delen av stadsbudgeten som går direkt till Åland. Att den borde höjas har landskapsregeringen ansett länge och nu ska ett brev skickas till Finlands finansminister Jutta Urpilainen.
- Vi har pratat om frågan med tidigare finansministrar och nu senast när jag besökte Jutta Urpilainen den 14 oktober pratade vi igen om frågan. Vi lovade då att skicka över material som visar att det behövs och det är det vi ska göra, säger finansministern Mats Perämaa.
Två argument
I brevet tar man upp två argument för att summan borde höjas. Det första handlar om att Ålands befolkning relativt sett har ökat jämfört med Finlands som helhet. När systemet infördes 1993 utgjorde Åland 0,49 procent av Finlands befolkning. Just nu är vi 0,52 procent.
- Man kan då hävda att kostnaderna stigit i förhållande till utgifterna. Systemet tar inte hänsyn till befolkningsförändringar, säger Mats Perämaa.
Det andra argumentet är att det faktiskt står i lagen som reglerar klumpsumman, att om förutsättningarna för summan ändras ska man också ändra summan.
- Och vi tycker att det finns många saker som ändrats och räknar också upp dem i brevet, säger Mats Perämaa.
Ett exempel han tar upp är att Finland under den senaste lågkonjunkturen bestämde att de finska kommunerna skulle få en större andel av samfundsskatten än tidigare. Det i sin tur leder till lägre intäkter för staten och en lägre klumpsumma.
- Man kan säkert hitta exempel åt båda hållen men det centrala är att om förutsättningarna för summan ändras kan också summan ändras, säger Mats Perämaa.
Just nu ligger summan på 0,45 procent. I brevet läggs det inte fram någon exakt målsättning på hur mycket man vill att den ska höjas till.
- Det gör vi inte. Vi vill att man ska tillsätta en gemensam arbetsgrupp med landskapsregeringen och regeringen i Helsingfors, säger han.
Beslutet om att skicka brevet tas formellt av landskapsregeringen i dag.
Niklas Lampi