Ålands skogsindustrier fattade i april beslutet att sänka priset på leveransvirke (där skogsägaren själv sköter avverkningen) då stora volymer virke okontrollerat tagits emot efter stormen Alfrida. Företaget såg stor risk i att leveransvirkesvolymerna skulle överskrida kapaciteten, få lagringsskador och behöva nedklassas.
Eftersom skogsindustrierna fortsättningsvis tampas med fulla lager och lagringsskadat virke har leveranspriserna hållits oförändrade fram tills nu. Men för två veckor sedan meddelande man i ett brev de åländska skogsägarna att man återigen höjer priserna för högkvalitativt leveranstimmer enligt vissa villkor.
Enligt Ålands skogsindustriers vd Anders Mattsson är höjningen tre-fem euro per kubikmeter beroende på träslag och kvalitet.
Betyder det att priserna på leveranstimmer är tillbaka på samma nivåer som innan Alfrida?
– Det kan jag inte på rak arm men det är väl ungefär tillbaka på samma nivå, eventuellt är det ännu några euro lägre men då ska man också komma ihåg att marknadsläget har försämrats under året.
Priserna som nu fastslagits gäller för den här avverkningssäsongen, det vill säga under vintern och fram till och med mars. Men om det är aktuellt med ytterligare höjningar av priset på leveransvirke när lagersituationen förbättrats kan han inte svara på.
– Priserna står fast nu och sedan blir det en översyn nästa år. Vi har inte bestämt något och vet inte heller hur det ser ut nästa år.
Alltid varit skillnad
Från skogsägare som själva vill avverka sin skog har det efter Alfrida framförts en viss besvikelse över att priserna på leveranstimmer varit lägre än priserna för rotavverkat virke.
Samtidigt säger Anders Mattsson att Ålands skogsindustrier alltid betalat högre för rotavverkat virke.
– Vi vill helst köpa på rot eftersom vi då bättre kan planera avverkningen och kontrollera kvalitet. Det gör att vi är beredda att betala lite mer för att få rotavverka. Så har vi det tills vidare, men man vet aldrig vad framtiden för med sig.
Under vinterns avverkning kommer Ålands skogsindustrier också att kräva överenskommelser i anskaffningsavtal för att förbinda sig att ta emot leveransvirke. Kontrakten ska vara gjorda senast den 31 januari och virket ska vara avverkat och utkört senast den 31 mars, vilket är tidigare än förut.
– De fyra månader som finns fram till och den 31 mars borde räcka för skogsägarna och vi vet att det finns många som redan vill sätta igång.
Fortsätter jobba
Torbjörn Björkman på Ålands skogsvårdsförening säger att man är medvetna om att det under sommaren uppstått kvalitetsskador och nedklassning av virke på grund av för stora lager och att det är förståeligt att Ålands skogsindustrier börjar kräva kontrakt med skogsägarna.
– Däremot kan man ha synpunkter på den snäva tidtabellen.
Vidare konstaterar han att prishöjningen på leveranstimmer är positiv.
– Men kraven och villkoren är ännu oklara, säger han och fortsätter:
– Den stora försämringen är dock på vraktimmer som man tidigare fått massavedspris för, alltså 24 euro per kubikmeter, nu har ett pris på 16 euro per kubikmeter.
Han framhåller också att priset på rotavverkat timmer fortfarande är två euro högre än för leveransavverkat timmer.
– Från skogsvårdsföreningens sida kommer vi att jobba för att ha en konkurrenskraftigt pris på leveransvirke i förhållande till rotpriset och således gagna självverksamheten bland våra skogsägare.
Ålands skogsindustrier sänker vidare priserna på rotavverkat virke. Något som enligt Anders Mattsson beror på avmattning och press på priserna på exportmarknaderna för sågad vara och massaved.
– Det är en generell nedgång på marknaden just nu, säger han.
Kevin Eriksson