Inget liknande har visats på Åland förut, skriver projektledaren för Åland 100, Tiina Björklund, i ett pressmeddelande.
Två olika ljusshower avlutar jubileumsåret. Den ena består av ett bildspel med ljud som visar jubileumsårets händelser på lagtingets västra fasad.
– Musiken är den nya versionen av ”Ålänningens sång” av Kjell Frisk. Det är ett körverk, säger Tiina Björklund.
Den andra showen – som förutom ljus även inkluderar vatten – arrangeras på Slemmern i höjd med MSF-hamnen. Här blir det en holografisk projicering, en så kallad translucens.
Med vatten och ljus ska man bilda ett konstverk som är cirka åtta till tolv meter brett och cirka fem meter högt.
– Det är en bild som har koppling till Åland säger Tiina Björklund.
Ett tydligt avslut
Visningen av den holografiska projiceringen ska ske i intervaller på åtta minuter, cirka tre timmar per dag från den 29 december och fram till midnatt på nyårsafton. Tidtabellen kan förändras eftersom evenemanget är väderberoende.
– Eftersom Åland 100 har pågått så länge, och eftersom vissa programpunkter behövde flyttas till hösten på grund av pandemin, vill vi att det ska blir tydligt att när de här ljusshowerna stängs av så är Åland 100 slut, säger Tiina Björklund.
En annan tanke är att ljusshowen på Slemmern – som inte kräver någon hög elförbrukning – ska kunna inspirera till ett alternativt firande av nyår, i stället för de traditionella fyrverkerierna.
Icke-linjärt berättande
Landskapsregeringen samarbetar med Mixa Oy och Niko Tiainen, som även genomförde en ljusshow på Åland i oktober 2021. Då användes dock ingen holografisk projicering.
Det holografiskt projicerade verkets bilder är gjorda av algoritmbaserad kod. Verket använder sig av icke-linjärt berättande, där olika bilder och videoklipp ansluter till varandra, och själva berättelsen skapas i upplevarens sinne.
Ljudbilden är byggd i lager från flera ljud av drönare och granulära synthesizers. Stycket har egentligen ingen konkret melodi, utan snarare ett ljudlandskap som skapar kontraster med varandra. Ljudlandskapen skapar ljuddissonanser som aldrig löses helt. En låg röst som stannar i en ton håller ihop det hela och släpper inte så lätt lyssnaren ut stycket, står det i pressmeddelandet.