En ny tjänst som turistutvecklare har tillsatts inom landskapet.
-Det i huvudsak upp till mig att formulera tjänsten i samråd med turistnäringen på Åland, säger Åsa Eriksson som har fått tjänsten.
ARBETE Det har länge funnits önskemål från turistnäringens sida om en bättre samordning inom landskapets turismärenden. I dag ligger ansvaret spritt över flera olika avdelningar utan att någon tjänsteman har turismfrågan som huvudansvar.
-Det finns en efterfrågan på en samordning av beredningen och hanteringen av turismärenden, säger landskapets vikarierande näringschef Linnéa Johansson.
Tjänsten tillsätts under en prövoperiod på tre år. Den nya turistutvecklaren kommer att arbeta gentemot flera avdelningar som utbildningsavdelningen, trafikavdelningen och näringsavdelningen. Den första uppgiften blir att uppdatera kandskapets turiststrategi.
Ett underlag som hon kan ta hjälp av är en utredning som görs av Åsub som handlar om turismens samhällsekonomiska betydelse på Åland.
Erfarenhet från Uppsala
Åsa Eriksson är i grunden utbildad konstnär men har arbetat med turism och turismutveckling i flera år. Senast i Uppsala där hon har haft i uppdrag attt utveckla staden som besöksplats. Där befinner hon sig när Ålandstidningen ringer upp.
-Mina föräldrar är från Åland och jag har varit där varje sommar under uppväxten, vi har släkt där. På det sättet har jag sett Åland både från insidan och utsidan.
Det nya uppdraget på Åland ser hon mycket fram emot.
-Det ska bli intressant att ta fram utgångspunkter för Ålands turismutveckling tillsammans med alla parter. Jag kommer att arbeta både gentemot landnäring och rederinäring. En otrolig utmaning väntar, och jag ska formulera mycket av tjänstens innehåll tillsammans med de olika aktörerna i branschen.
Näringens språkrör
Hon tillträder tjänsten den 20 oktober. I början kommer hon att ha många möten med företagare och turistförbundet. Utifrån deras behov kommer hennes arbetsuppgifter att formas. Och hon hoppas att hon ska kunna tillföra en hel del.
-Jag hoppas att vi ska kunna få alla näringar och aktörer att arbeta åt samma håll. Det gäller att vi inser den enorma potential som det unika med Åland har.
-Åland är såpass känt i vår närmaste omvärld, men vi måste inse att vi hela tiden jämförs med Gotland och Stockholms skärgård. Genom Ålands särprägel har vi en konkurrensfördel, vi skulle vinna en hel del om vi kunde få fler att gå i land från färjorna.
Hon hoppas också att hon med sin konstnärliga bakgrund ska kunna komma med idéer om hur kulturlivet och turistnäringen kan närma sig varandra.
-Jag har stora förhoppningar på det nya kultur- och kongresshuset, säger hon.
Tone Nordling