De senaste åren har Veikkaus tappat flera hundra miljoner euro i spelintäkter i den stenhårda konkurrensen som finns på spelmarknaden, och staten vill försvara spelmonopolen. Bland förslagen till hur detta ska göras finns att blockera bankbetalningar till andra spelbolag.
– Vi har som uppgift att ta reda på hur ett ibruktagande av en betalningsblockering skulle kunna fungera. Men för tillfället är allt i projektet ett slutet och pågående arbete och det kan jag inte kommentera, säger Elina Rydman, konsultativ tjänsteman på Inrikesministeriet och sekreterare i arbetsgruppen.
Ett system med betalningsblockering riskerar att slå sönder Pafs chanser att verka på den finska marknaden – det åländska spelbolagets viktigaste marknad. Den finska regeringen har dock, i samband med regeringsförhandlingarna, överenskommit att försvaret av Veikkaus inte ska påverka Paf. Därför har arbetsgruppen hört de åländska intressenterna.
– Vi har haft möte med både landskapsregeringen och Paf, och de har också skickat in skriftligt material, säger Elina Rydman.
Vilja till lösning
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström och vice lantrådet Harry Jansson (C) har båda varit engagerade i arbetet, och båda är i dag försiktigt optimistiska att Paf ska kunna komma skadelösa ur frågan.
– Jag vet att det finns en vilja att lösa de här sakerna från regeringens sida. Det var en sak vi kom överens om i regeringsförhandlingarna, jag var inne i rummet, att lösningar ska hittas för Åland. Därför utgår jag från att man ska hitta en lösning, men hur den ska se ut vet jag inte, säger Mats Löfström.
– Vi är nog lite mer positiva till att vår argumentation ska få effekt. Vi hoppas på det bästa.
Möten har hållits på högsta nivå mellan den finska regeringen och landskapsregeringen (LR). Dels har lantrådet Veronica Thörnroos (C) haft möte med statsminister Sanna Marin (SDP) och Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP), dels har Harry Jansson haft ett möte med inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).
Fått gehör
Harry Jansson menar att LR fått gehör för sina argument.
– Efter hörandet (av LR och Paf i arbetsgruppen, reds. anm.) har vi ett läge där vi haft en så pass bra argumentation att vi fått gehör för att det bör tillsättas en utredningsman om man går vidare med betalblockeringsalternativet.
Samtidigt, säger vice lantrådet, väljer LR att tolka det som ett gott tecken på att man från finskt håll inte återkommit till Åland för att tala mer om just utredningsmannen. Den personen skulle, i ett läge där den finska regeringen väljer en betalblockering, utreda hur Paf skulle gå skadefritt.
Är din känsla att Paf nu är på ”insidan” av en betalningsblockering?
– Hur man väljer att juridiskt lägga upp ett sådant arrangemang, om det är betalningsförbud eller något annat vill jag inte föregripa. Vi ser rent egoistiskt på Pafs situation i det här, säger Harry Jansson.
Remiss vid årsskiftet
Arbetsgruppen som utreder den nya finska spellagen ska enligt tidtabellen vara klar i slutet av november.
– Vi har redan från början från tjänstemannahåll sagt att arbetet är mycket tidskrävande och att tidtabellen är krävande. Det finns många saker som ska utredas, så det kanske inte blir exakt den sista november vi blir klara. Kring årsskiftet kan nog betänkandet skickas ut på en remissrunda, säger Elina Rydman på Inrikesministeriet.
Hon säger att ett av problemen är att det förslag som gruppen lägger fram har många lagar att ta hänsyn till.
– Det finns olika juridisk frågor gällande EU-rätten, grundlagen och förstås självstyrelselagen som vi måste ta hänsyn till, säger Elina Rydman
Harry Jansson understryker också han vikten av frågan.
– Det är en otroligt viktig fråga för oss. Ett Åland utan Paf tappar en av sina hörnstenar.