Många minns turerna kring Röde orms bussar som drevs på diesel tillverkat från fiskrens. Bussarna rullade i Mariehamns kollektivtrafik och skapade rubriker både lokalt och i stora tidningar som amerikanska Wall street journal. Det hela gick dock i stöpet på att dieseln inte var certifierad enligt EU-regler och Viking Line buss tog över stadstrafiken.
Man kunde tro att projektet med den koldioxidneutrala dieseln dog där och då, men så är inte alls fallet. I stället har produkten och produktionen utvecklats, och snart kan en storskalig produktion inledas – om bara ett par faktorer faller på plats.
– Om vi kan ta tillvara på allt fiskrens som produceras på Åland så kan vi producera en miljon liter fiskdiesel, säger Ulf Grüssner.
Tillsammans med Sixten Sjöblom på Storfjärdens fisk Ab i Eckerö, som framställer dieseln, och Bernt Bergman, som leder landskapsregeringens projekt ”Mervärde ur fiskrens” har Ulf Grüssner jobbat vidare med sitt biodrivmedel inom det gemensamma bolaget Petrolax.
Två stötestenar
Det finns två stora stötestenar, ekonomin och certifieringingen.
– Det finns en EU-certifiering som heter EN14214. Den säger hur proportionerna mellan alla kemiska beståndsdelar ska vara för att det ska passa till alla dieselmotorer.
– Sedan finns en regel som säger att dieseln ska kunna förvaras i sex månader. Men fiskdiesel är ju en färskvara så till vida att vi garanterar att den håller i tre månader. Där har vi ett problem, eftersom den då inte uppfyller kraven i EN14214, vilket inte spelar någon som helst roll om man använder bränslet inom tre månader. Och det är där jag försöker få landskapet att gå med på det här att de själva ska göra de undersökningar som behöver göras för att kunna köpa in bränslet av oss.
Problemen kring certifieringen gör också att beslutsprocessen från det offentliga tar tid.
– Man ska kunna övertyga myndigheterna om att det är en bra produkt. Men då säger myndigheterna att ”säkert är det så, men kan ni ge garantier?” Det behöver politikerna, de måste ha ryggen fri.
Flera delar
Den andra delen handlar om ekonomin och där finns det flera delar som måste stämma för att få pusslet att gå ihop.
Den viktigaste delen handlar om garantier om att få avsättning för en större produktion.
– Skulle man ta tillvara på allt fiskrens som produceras på Åland i dag skulle man kunna producera ungefär en miljon liter fiskdiesel. Det finns färdigt i dag, men nu skickar man bort till till minkmat och sådant. Vår idé är ju att ta tillvara på de här restprodukterna som fiskodlingarna har.
– Enbart landskapet köper in ungefär sju miljoner fossilt diesel, som man använder till färjorna i synnerhet, men också till att värma fastigheter. Mina frågor till miljöministern är om landskapet kan tänka sig att köpa hela vår produktion på en miljon liter och blanda in i den övriga dieseln.
Köpa raffinaderi
Ett annat hinder som dykt upp är att staten infört en accis på biodiesel, där varje liter nu beskattas med 70 cent.
– Det gör det svårare att få lönsamhet.
Icke desto mindre är Petrolax redo i startgroparna om landskapet ställer sig positivt till att köpa in fiskdieseln, och om fiskodlingarna likaså är positiva till att sälja sitt fiskrens till dieselproduktionen.
– Vi har på gång ett raffinaderi som vi tittar på att köpa in från Island. De har sålt flera till Norge. Och vi är på gång att s kaffa ett sådant. Det kostar omkring en miljon euro, men då kommer det så att säga nyckelfärdigt.
– Det är byggt för att förädla fiskrens till fiskolja, sedan kommer följande steg från fiskolja till fiskdiesel.
Stor uppmärksamhet
Fiskdieseln, som är helt koldioxidneutral, har redan väckt stor uppmärksamhet. Redan 2012 skrev en av USA:s största tidningar, Wall Street Journal, om bränslet i hyllande ordalag. Också Finlands tidigare miljöminister Ville Niinistö (Grön) har hyllat initiativet.
Nu vill finska Teknologiska forskningscentralen, VTT, undersöka Röde orms buss som rullat med fiskdiesel i tanken.
– Vi har kört vår buss i nästan sju år nu utan en enda droppe fossilt diesel. Utan ett enda problem. Det är absolut säkert att köra dieselmotorer med fiskdiesel. Det går till och med riktigt bra.
– VTT svarade mig att jag är välkommen dit med bussen och de har lovat undersöka den, hur bussen påverkats. Och de gör undersökningen gratis för att de är intresserade.
Ålandstidningen har bett miljö- och näringsminister Camilla Gunell (S) om en kommentar, men hon har bett att få återkomma under veckan då hon officiellt svarar Ulf Grüssner på de frågor han ställt till landskapsregeringen (LR) om LR:s syn på fiskdieseln.
Jonas Bladh