Frågan om upphandlingen av Mergus till trafiken på tvärgående linjen återkom flera gånger under landskapsregeringens frågestund i lagtinget under måndagens eftermiddag.
– Hur känns det att vara så här impopulär? Ett namnupprop undertecknades av 368 Kumlingebor och minst lika många kunde ha undertecknat från de andra skärgårdskommunerna. Vi förstår inte logiken i den här upphandlingen, sade Rainer Juslin (Lib) i en fråga till infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).
– Det hör till jobbet att vara impopulär. Vi har gjort upphandlingen med fastställda kriterier, och att upphandla fortsatt trafik med Odin hade varit avsevärt dyrare, svarade Wikström.
– Det är så verklighetsfrånvänt det kan vara. Behoven måste vara det som styr ska-kraven. Det är inte för sent att inte underteckna avtalet, och vi vill se en helhetsplan för skärgården i stället för bara ad hoc-lösningar, sade Juslin i sin svarskommentar.
Han ifrågasatte också Mergus sjöduglighet på Delet, då hon tidigare främst trafikerat inomskärs.
Christian Wikström svarade att han förstår ilskan över att servicenivån sänks, men att det inte vore rätt mot EW Finland att avbryta upphandligen i det här skedet.
– På frågan om vi borde ha letat efter en mer sjöduglig färja kan jag säga att det inte är så upphandlingar sköts. Man ställer upp krav, och har som sin plikt att acceptera det billigaste anbudet som uppfyller kraven, svarade Christian Wikström.
“Behöver mer ledning”
Flera lagtingsledamöter ifrågasatte även lantrådet om hur regeringen som helhet skött frågan.
– I frågan om den tvärgående linjen borde kanske en mer erfaren politiker ha förstått att föra ett resonemang lite längre i sessionssalen innan några beslut togs. Nu blev det som det blev, och det får vi alla ta lärdom av, svarade Veronica Thörnroos på en fråga från ledamot Nina Fellman (S).
På en fråga från ledamot John Holmberg (Lib) om huruvida lantrådet har fortsatt förtroende för Christian Wikström svarade hon jakande.
– Hur mycket av det som infrastrukturministern beslutar om känner lantrådet verkligen till? Det har framkommit under mandatperioden att lantrådet känt sig förbigången och varit tvungen att dementera uttalanden och arbetssätt som ministern ansvarat för. Har lantrådet fullt förtroende för ministern eller gäller det nu bara att rida ut mandatperioden? Är det viktigare att hålla ihop regeringen eller att föra en trygg och ansvarsfull skärgårdspolitik, lydde John Holmbergs fråga.
– Det ena utesluter inte det andra. Det finns ingen anledning att inte infrastrukturministern ska fortsätta sitt arbete, kanske med lite tydligare ledning från det övriga regeringsbordet. Det viktigaste för en minister är att känna av när man behöver förankra en process, och när något kan bli ett problem för något annat i en regering. Det är en fingertoppskänsla man behöver ha som politiker, och som man utvecklar med tiden. Jo, jag har förtroende för Christian Wikström, svarade Veronica Thörnroos.