En ljudninvå över 80 decibel i medeltal på din arbetsplats och du riskerar hörselskador för livet.
Men det finns förebyggande åtgärder. Bullerplanering till exempel.
Det menar den svenska bullerexperten Carsten Svensson, som föreläste i går på Hotell- och restaurangskolan.
MILJÖ Det stora problemet är att många lokaler byggs för att vara visuellt tilltalande snarare än effektiva att arbeta i. Öppna kontorslandskap är en källa till många ljudproblem på arbetsplatserna, menar den svenska ljudmiljökonsulten Carsten Svensson.
- Ofta är det ekonomiska faktorer som ligger till grund för att företag väljer öppna planlösningar. Det är både bra och dåligt. Det är bra att man får en effektiv kommunikation mellan alla medarbetare, men det skapar ofta en hög ljudvolym.
En hög ljudvolym gör det svårt att vara effektiv. Att stänga av öronen går inte, i stället lyssnar man på allt som sägs. Informationen ska tolkas av hjärnan, och precis som i en dator gör hjärnans tolkning att det finns mindre resurser över till annat. Arbete till exempel.
- Har man en öppen planlösning bör man också ha tysta rum, dit man kan gå för att göra klart en arbetsuppgift som kräver koncentration.
Isolera mellan grupper
Här någonstans kommer ljudmiljöarbetet in. Sitter alla medarbetare samlade i samma lokal behöver man ljudisolera mellan de avdelningar som faktiskt måste kunna kommunicera direkt.
- Projektgruppen kanske måste kunna prata med varandra, men inte med andra grupper. Då får man arbeta med ljudet och skärma av ljudet vid källan. Har man en avdelning som pratar i telefon hela dagarna behöver ljudet mellan medarbetarna dämpas.
Ett annat problem är att många lokaler planeras för fel ändamål.
- Ett sådant område är skolmatsalar. Ett par gånger om året använder man kanske matsalen som aula, och så begår man misstaget att akustiskt anpassa matsalen efter de få gånger per år den ska fungera som aula, snarare än den tid den används som just matsal. Sådant kan ge fruktansvärt dålig akustik med en hög bullernivå.
Fredrik Granlund