2010 blev året då arbetet inom Mise gick in i en ny fas. Ekonomin är stabil och det första vitesföreläggandet har gjorts.
-Vi har sett att det instrumentet fungerar, säger verksamhetsledaren Fredrik Karlsson.
AVFALL Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice (Mise) höll vårstämma i fredags. Verksamhetsledare Fredrik Karlsson redogjorde för bokslutet och verksamhetsberättelsen 2010.
-Det var den kanske lugnaste stämman vi har haft. Det skedde inga omröstningar och det var enhälligt i alla beslut, säger han.
Mise har gått in i en stabilare fas även ekonomiskt.
-De tidigare ekonomiska problemen är lösta, säger Fredrik Karlsson.
Resultatet 2010 blev visserligen ett underskott på drygt 47.000 euro. Men både kostnaderna och avgifterna var i enlighet med budgeten. Det var framför allt punkten bidrag från landskapsregeringen som avvek från budgeten.
-Det är det bästa resultatet någonsin för Mise. Men vi måste vara mer försiktiga med att budgetera för landskapsstöd. 2010 var förhoppningarna för stora, givet spartiderna. Det är en läxa inför framtiden.
Hot om vite
Som följd av att ekonomin förbättrades kunde Mise utvecklas som renhållningsmyndighet 2010. Det första vitesföreläggandet har gjorts, vilket ledde till att företaget i fråga gick med i Proans, den åländska organisationen för producentansvar.
-Det är väldigt roligt att Mise fungerar som tillsynsmyndighet, säger Fredrik Karlsson.
Intäkterna från Proans finansierar förpackningsinsamlingen, vilket leder till att Mises kostnader sjunker.
-Proans intäkter står nu för 12 procent av Mises kostnader för förpackningsinsamlingen. Målsättningen är 100 procent, säger Fredrik Karlsson.
Gränsproblem
Stämman fastställde hur mycket Föglö ska betala för sin andel av Mises skulder fram till dess att kommunen lämnade Mise. Beloppet fastställdes till 36.275 euro.
Sparar eller förlorar Mise pengar på att kommuner lämnar förbundet?
-Det är inte så lätt att svara på. Det har att göra med strukturen på kommunen som går ur. Men att kommuner lämnar Mise är inte så dramatiskt ur en kostnadssynpunkt.
Däremot ger det upphov till gränsproblem.
-Avfallet från andra kommuner kommer in i vårt system och tvärt om. Och de stora förlorarna är personer som bor i en Misekommun men som har fritidshus i en kommun som går ut. De hamnar i två olika renhållningssystem.
Anna Jakobsson