Tom Hoogesteger är biolog och specialiserad på amfibier och reptiler. Sedan förra året sedan gör han på uppdrag av Nåtö biologiska station en inventering av amfibier på Åland i syfte att kartlägga deras utbredning.
– Förekomsten på Åland är ganska dåligt känd och det här är ett sätt att få mer kunskap, säger han.
Det är ett tvåårigt projekt där han förra sommaren rörde sig på fasta Åland och i år inventerar han skärgårdskommunerna. De fem amfibiearter som med säkerhet finns på Åland är vanlig groda, åkergroda, padda och större och mindre vattensalamander.
Mellan mittan av april och början av maj gjorde han allt sitt arbete nattetid. Då hade grodorna sin lekperiod och var som lättast att notera tack vare sin nattliga sång.
Vanligaste groddjuret
Ålandstidningen möter Tom Hoogesteger vid ett kärr på Vårdö. Han har varit här en gång tidigare och dagens syfte är att artbestämma den groda som han vet lever här.
– Jag såg ägg här förra gången, med de var i ett stadium när säker artbestämning är praktiskt omöjligt. Så nu hoppas jag på att kunna fånga grodlarverna för att avgöra vilken art som finns här, säger han.
Tom Hoogesteger har en stor håv med sig som han sveper fram och tillbaka i det grunda kärret när han ser en rörelse under ytan. Det första han får upp i håven visar sig vara en mindre vattensalamander.
– Det är Ålands vanligaste groddjur, vanligare än grodorna, säger han.
Den är mörk och blank, några centimeter lång. Tom Hoogesteger vänder på den i handen för att visa hur den ser ut på buksidan som är klart orange med svarta prickar.
Hotad art
Han går vidare runt kanten av kärret och sveper med håven.
– Nu har vi något riktigt intressant här, säger han när han inspekterat det han fått upp.
Där finns en större vattensalamander. Just den här individen är samma storlek som den mindre salamandern. Skillnaden mellan arterna syns i att den större har knottrigt skinn och lite blekare färg på buken. Som fullvuxen kan den bli mer än dubbelt så stor som den mindre vattensalamandern.
– Det är en ung salamander, troligtvis född förra säsongen. Det var väldigt roligt att se, helt fantastiskt. Det är en starkt hotad art.
Arten är känslig och behöver både bra vatten- och landmiljö för att leva. Under lekperioden lever den i vatten för att sedan komma upp på land.
Nu är den utrotningshotad i hela Finland och norra Europa. Den är dock ganska allmänt förekommande på platser bland annat i Eckerö, Kumlinge och Sottunga.
– Åland har en ganska stark population. Det är något som ålänningarna kan vara särskilt stolta över. Jag tycker att Åland har ett skyddsansvar för arten, det är viktigt att skydda den åländska populationen. Men den är hotad även här.
Vad är det som hotar den på Åland?
– Det är miljön som försämras. Den större vattensalamandern lever i rena små vatten utan fisk, och här utgör utsättningen av fisk och kräftor ett hot.
”Fantastiska djur”
Tom Hoogesteger lägger en stor del av arbetstiden åt att inspektera kartor och flygfoton för att avgöra vilka platser han ska åka till och leta efter amfibier.
Han har tidigare jobbat som djurkonservator på Helsingfors naturhistoriska museum där han var specialiserad på reptiler.
– Groddjur och reptiler är något som har intresserat mig sedan jag var liten pojke. De är fantastiska djur, de mest intressanta som finns, säger han.