En sömnutredning under tre nätter på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Det genomgick en åländsk man som misshandlat sin hustru. Man ville utreda om han kunde ha gjort det i ett sömngångarliknande tillstånd.
TINGSRÄTTEN Mannen i 35-årsåldern säger att han inte minns händelserna som han dömdes för i torsdags:
?En misshandel av sin hustru våren 2007. Mannen slog med knytnäven mot hennes högra öga. Enligt läkarutlåtandet kunde slaget ha orsakat dödlig eller allvarlig invalidiserande skada.
?Ytterligare en misshandel av kvinnan i december 2007. Mannen slog ett slag med öppen hand i hennes ansikte. Han vred även ett av hennes fingrar ur led, när hon försökte ta ifrån honom den kudde som han var på väg med till deras sons sovrum. Enligt kvinnan hotade mannen att "en gång för alla" tysta barnet.
Kvinnan trovärdig
Mannen bestred åtalen mot honom. Han anförde att om han utfört gärningarna så skedde det ofrivilligt. Han har inte haft några minnen av det inträffade efteråt.
Han anförde också att kvinnan kan ha fabricerat berättelserna för att få förmåner vid en eventuell framtida vårdnadsprocess. Men tingsrätten finner kvinnan mycket trovärdig och tar fasta på stödbevisningen i form av läkarintyg och polisanmälningar.
För att reda ut om mannen haft uppsåt till gärningarna gjordes en sömnutredning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Syftet var att fastställa om misshandeln begicks i ett tillstånd som liknar en sömngångares.
Sov lugnt
Mannen observerades under tre nätter, under vilka han sov lugnt. Ingenting tydde på sömngång eller andra häftiga rörelser nattetid.
Tingsrätten skriver att den självfallet inte kan utesluta att det kan förekomma sådana tillstånd som liknar en sömngångares. Men någon medicinsk utredning om detta presenterades inte i målet. I brist på tillförlitlig utredning om mannens påstådda "nedsatta funktionsförmåga" fastställer tingsrätten att mannen haft uppsåt när han misshandlat sin hustru.
Straffet blir 45 dagar villkorligt fängelse och 20 dagsböter.
Ålandstidningen