De åländska vattenägarna har tröttnat på tjuvfiskande turister och myndigheter som inte bryr sig.
-Stämningen är upprörd oavsett vem du pratar med. Jag är rädd för att det förr eller senare kommer att ske en olycka, säger en vattenägare.
TURISM För en dryg vecka sedan skrev Ålandstidningen om en vattenägare i Geta som var oerhört missnöjd över att fisketurister tjuvfiskar på hennes vatten.
Det är inte bara i Geta som missnöjet bland vattenägarna pyr. Även vattenägarna från Haraldsby till Ödkarbyviken är mäkta irriterade över att gäster från en närbelägen stugby fiskar på deras vatten utan lov.
-De vet exakt var de får och inte får vara, men de struntar i det. De förstår engelska hur bra som helst tills man förklarar för dem att de gjort något fel, säger en vattenägare som vill vara anonym.
Respektlöst
Vattenägaren berättar att de mer eller mindre står helt maktlösa inför problemet, som uppstod när öststatsturister började komma till den närbelägna stugbyn för ett par år sedan.
-Vi är där och försöker jaga bort dem, men det hjälper inte. Vi måste gå och lägga oss på kvällen i och med att vi har arbeten att sköta. De utnyttjar detta genom att börja fiska sent på kvällen.
Vattenägaren berättar att problemet är som störst under vår och höst. Inom kort väntas en ny anstormning av turister som inte respekterar vattengränserna.
-Det förekommer varje dag, hela tiden. Turisterna som kommer från öst förstår inte att det är känsligt med privata vatten. De beter sig sig väldigt respektlöst. De går i land på andras bryggor och kastar. Ibland går det inte att lägga nät eftersom man är omringad av ryssar som kastar över huvudet på en.
Upprörd stämning
Vattenägaren beskriver stämningen hos de som äger vatten i anslutning till den aktuella stugbyn som mycket obehaglig och fruktar att en olycka eller en konfrontation förr eller senare kommer att ske.
-Det kokar bland vattenägarna. Stämningen är upprörd oavsett vem du pratar med. Jag är rädd för att det förr eller senare kommer att ske en olycka, till exempel att någon får sin båt sönderkörd och trillar i vattnet. Turisterna bär nästan aldrig flytväst och då kan nästan vad som helst hända.
Vattenägaren berättar att det varken lönar sig att kontakta landskapet, polisen eller stugbyägaren. Att turisterna tvingas skriva på kontrakt och att vattenägarna har rätt att beslagta fiskeutrustning hjälper inte heller.
-Vi kan inte ställa stugägaren till svars. Ägaren bara skyller ifrån sig och hänvisar till det kontrakt turisterna skrivit på. Turisterna som kommer hit är dessutom så pass välbärgade att de inte bryr sig om de blir av med kastspöna. Även om man lyckas få en grupp att bete sig kommer det en ny nästa vecka och då börjar man om från noll igen.
Ingen bry sig
Vem är ni mest upprörda på?
-På hela systemet. Polisen och politikerna struntar i det här. Vi har slutat ringa dem. Men ytterst är det stugbyarna som måste ta sitt ansvar och som man måste kunna ställa till svars. En lösning skulle vara att kräva att en åländsk guide måste följa med i båten och se till att de följer reglerna eller att man tar bort snurrorna från båtarna.
-Tyvärr är lagstiftningen på området helt föråldrad och det verkar inte finnas någon som bryr sig. Vi ska förstås vara glada över att stugbyarna lockar hit folk. Men allt handlar bara om pengar och om att försöka locka hit så mycket turister som möjligt. Sedan får turisterna bete sig hur de vill när de väl är här.
Ålandstidningen