Rengöringen och desinficeringen av de resterande två smittade odlingarna blir klar under våren, skriver Livsmedelsverket ett pressmeddelande som innehåller en lägesrapport om utrotandet av sjukdomen.
Eftersom de drabbade odlingarna är tömda på fiskarter som är känsliga för IHN har de upprättade skyddszonerna inom restriktionszonen avvecklats. I restriktionszonen påbörjas ett uppföljningsprogram som ska säkerställa att IHN-sjukdomen utrotats.
Odling av regnbågslax kan återupptas i vår, enligt Livsmedelsverket.
1,6 miljoner kilo
Viruset spreds till Åland i samband med import av regnbågslax från en dansk fiskodling förra våren. Det konstaterades vid tre fiskodlingsplatser i juni och vid ytterligare två odlingar i oktober. Livsmedelsverket beordrade att fisken vid dessa odlingsplatser skulle avlivas eller slaktas för att förhindra spridningen.
Sammanlagt avlivades eller slaktades cirka 1,6 miljoner kilo regnbågslax.
De sista fiskarna slaktades i slutet av december. Endast symptomfri fisk slaktades för livsmedelsändamål, skriver Livsmedelsverket.
Undersöker vild fisk
Innan ett fiskodlingsområdet kan återfå sin IHN-fria status ska bekämpningsåtgärdernas effektivitet följas upp genom veterinärkontroller och provtagningar under minst två år. Fiskhälsosituationen vid övriga fiskodlingsplatser på Åland ska också följas regelbundet, enligt Livsmedelsverket.
Även vild fisk i området ska fångas och undersökas.
IHN-sjukdomen smittar inte människor eller sällskapsdjur och man kan fiska och äta fisk som normalt. De som fiskar i västra delen av Föglö skärgård uppmanas dock att torka eller desinfektera sina fiskeredskap innan de används på andra områden.