Efter att Fifax i juni drabbades av det allvarliga IHN-viruset tvingades man tömma anläggningen på all fisk. Symptomfri fisk slaktades till livsmedel, medan 250 ton avlivades och transporterades bort för att användas till biodiesel och pälsdjursfoder.
Livsmedelsverkets beslut innebär att odlingsbassänger, vattencirkulationssystem, redskap, utrustning, fordon och annat material som kan ha förorenats, ska rengöras och desinficeras enligt en saneringsplan eller förstöras.
– Vi väntar fortfarande på att få påbörja saneringen, men Livsmedelsverket jobbar fortfarande med detaljerna. Hela den här processen styrs av myndigheterna och vi kan inte påverka tidsplanen, säger vd Samppa Ruohtula.
Kontrollerade utsläpp
Med anledning av att närboende har uttryckt farhågor kring hur vattnet från odlingsbassängerna hanterats, framhåller han att det vatten som fanns i anläggningen renades i företagets normala reningsprocess innan det släpptes ut i havet.
– Vattnet i området utanför anläggningen har provtagits regelbundet, så det finns ingen risk för miljön.
Samppa Ruohtula tillägger att det är fullständig kontroll på alla delar av saneringsprocessen.
– Den styrs av Livsmedelsverket och ÅMHM och vi måste följa olika tillstånd. De tekniska åtgärder som verkställs under saneringen upphandlas av Livsmedelsverket och arbetet ska utföras av externa aktörer, i samarbete med oss.
Tvingas vänta på besked
Efter saneringsåtgärderna ska anläggningen hållas tom i minst sex veckors tid innan verksamheten kan starta på nytt. Bara att fylla upp bassängerna med vatten tar minst en vecka.
– Det här har inte gjorts tidigare. Det finns många osäkerhetsfaktorer, exempelvis om det finns personal till olika åtgärder. Det mesta står utanför vår kontroll och därför kan jag inte uttala mig om någon möjlig tidpunkt för återstarten.
Har ni hittat någon smittkälla?
– Utredningen fortsätter tillsammans med myndigheterna. Hittills har vi inte kunnat hitta någon specifik smittkälla. Ingenting utanför fabriken har kunnat bekräftas. Alla tester på externa anläggningar har gett negativt resultat, säger Samppa Ruohtula.
Smittovägarna outredda
Trots att smittan förekom i hela fabriken så klarade sig kläcknings- och yngelavdelningen opåverkad.
– Det visar att våra hygienrutiner stoppat spridningen och att våra arbetsmetoder samt systemet med separerade vattenflöden fungerar.
Hypotesen är därför att smittan skett lokalt på Åland.
– Genetiska undersökningar visar att viruset är identiskt med det som fanns i Föglö i fjol och i Danmark tidigare i år. Hur det kommit in i vår anläggning är fortfarande obekräftat. Det är ett mysterium, säger Samppa Ruohtula.