Ålandstidningen skrev om det planerade projektet i februari. Nu står det klart att det tilldelas nio miljoner euro från EU:s program ”Horisont Europa”.
Projektet handlar om att samla upp slam från fiskodlingar. Det norska forskningsinstitutet Norce är projektkoordinator och den huvudsakliga delen av projektet kommer att bedrivas i Norge.
– De har de största volymerna och där ska Ragn-Sells försöka förädla slammet, säger Rosita Broström som är verksamhetsledare för Ålands fiskodlarförening och koordinator för projektet på Åland.
Stora mängder näringsämnen kommer till Norges fiskodlingar i form av fiskfoder. Det vill man försöka föra tillbaka till jordbruk i Europa.
– På Åland har vi inte samma volymer, så vi kommer att ha en annan infallsvinkel och försöka utnyttja det mer lokalt.
Vinn-vinn
Rosita Broström säger att initiativet till projektet har tagits av industrin.
– Norrmännen försöker hitta ett sätt att tjäna pengar på den här resursen, gödsel. Det är en sådan vinn-vinnsituation som man behöver, för det här är en stor satsning.
Vad händer på Åland, och när?
– Det som händer nu är planeringen. Det finns mycket att fundera på. Något som det här har aldrig gjorts förut och mycket behöver skräddarsys för oss.
Projektet drar i gång nästa år.
– En gissning är att vi kan få ut något i vattnet vintern eller våren 2026.
En sak som man behöver fundera på är vad som ska hända med det insamlade slammet.
– Vi skulle gärna analysera det först, och se vad det är lämpligt för, säger Rosita Broström.
Enligt ett pressmeddelande från Norce ingår 30 parter i projektet. Man nämner bland andra återvinningsföretaget Ragn-Sells och pumptillverkaren Framo.
”Horisont Europa” är Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation 2021–2027.