Vanligtvis brukar Ålands hörselförening beviljas kring 39.000 euro i Paf-bidrag. I år beviljas man 30.000 och minskningen utgör en 23 procentig minskning jämfört med året innan.
– Det här slår hårt mot oss. Vi vet inte varför man nu bedömt att vår verksamhet inte behöver de här pengarna, vi har egentligen inte fått någon motivering, säger föreningens ordförande Pia Grüssner.
Beslutet får följder för verksamheten. Bland annat kan man inte åka ut på sina årliga besök till äldreboenden och hjälpa till med att serva de äldres hörapparater och handleda personalen i det.
– Många klienter på äldreboenden kan inte ta sig hit till oss, därför besöker vi dem, även äldreboenden i skärgården, säger Pia Grüssner.
Mycket besök
När Ålandstidningen hälsar på har hörselföreningen sin hörselrådgivning dit personer med hörselnedsättning kan komma. Varje vecka brukar många dyka upp för att byta batterier och få sina apparater putsade. En som kommit är Ann-Louise Wiberg.
– Jag har varit här tre gånger sedan jag flyttade tillbaka till Åland från Sverige. Jag klarar inte av att byta filter på min hörapparat och behöver hjälp med det.
– Det är du inte ensam om, konstaterar föreningens verksamhetsledare Linda Wideman-Törnvall, som åtar sig det lite pilliga jobbet och putsar upp apparaten.
Just den här apparaten är inköpt i Sverige och ÅHS är inte skyldiga att hjälpa till med apparater som införskaffats privat. ÅHS brukar även hänvisa patienter till hörselföreningen när det gäller underhåll av hörapparater.
Ann-Louise Wiberg är glad att den här servicen finns.
– Jag kommer helst hit för jag är rädd att förstöra något i min hörapparat annars. Jag känner att jag inte vill göra underhållet själv, säger hon.
Linda Wideman-Törnvall och Pia Grüssner konstaterar att föreningen tillhandahållit den här typen av service i 30 år. De erbjuder också gratis hörseltest två till tre gånger per år. Många upplever att det är lägre tröskel att komma till föreningen på test i stället för att söka sig till ÅHS.
Ingen motivering
Linda Wideman-Törnvall och Pia Grüssner säger att man inte fått någon egentlig motivering av landskapsregeringen till att verksamhetsbidraget minskades med 9.000 euro.
– Hade vi ens fått någon liten avisering om att det var på gång så hade vi kanske kunnat förbereda oss, men ingenting. Vi skulle absolut behöva få veta vad det är vi ska göra och inte göra inom ramen för vår verksamhet. Nu är det lite oklart och vi blir hängande i luften, säger Pia Grüssner.
Föreningen har tre ekonomiska ben att stå på, nämligen medlemsavgifter, försäljning och Paf-bidrag.
– Vi klarar inte av att sköta vår förening på ideell basis, vi har många medlemmar. Med åren har vi fått fler och fler besök och mer administration på vårt bord. Fram till februari jobbade jag 80 procent, nu är jag nere på 55,2 procent, säger Linda Wideman-Törnvall.
Föreningen bekostade med egna medel utökningen från 55,2 procent till 80 procent mellan april 2022 och februari 2024.
– Att tappa 9.000 euro är jättemycket för oss och påverkar helt klart vår verksamhet. Det pratas vackert om att man nu ska satsa på äldres välmående, det rimmar illa med det här. Alla har rätt att höra och det är en mycket viktig del för att kunna vara delaktig i samhället, säger Pia Grüssner.
Ålands hörselförening
• Intresseorganisation för personer med hörselnedsättning och deras anhöriga.
• Har cirka 800 medlemmar.
• Erbjuder stöd och råd i hörselfrågor.
• Erbjuder hörselrådgivning.
• Arrangerar aktiviteter till exempel kurser, träffar, utflykter.
• Utkommer med medlemsbrev med nyheter.
• Köper batterier och andra tillbehör till hörapparater förmånligt.
Källa: Ålands hörselförening
Fakta hörselnedsättning
• 15 procent av befolkningen beräknas ha någon form av hörselskada.
• I arbetsför ålder har cirka 10 procent en hörselskada. I åldersgruppen 65–74 år har ca 30 procent en hörselskada och i gruppen över 75 år har ca 50 procent en hörselskada.
• Ungefär en procent av befolkningen i Finland använder hörapparat men enligt sjukvården skulle 3,5 procent av befolkningen ha nytta av en hörapparat. Hörselnedsättning berör oss alla förr eller senare i livet eftersom hörseln börjar degenerera redan i 20-årsålder och inte återfås.
Källa: Svenska hörselförbundet i Finland