Bland mannen på gatan är företaget Inficon inte lika känt som vissa andra bolag på Åland. Men faktum är att bolaget är något så ovanligt som ett tillverkningsföretag på Åland som ligger långt framme kunskapsmässigt i sin bransch. I tisdags invigde man sina nya lokaler.
NÄRINGSLIV Uppslutningen var stor när företaget Inficon i tisdags invigde sina nya lokaler vid Godbyvägen i Mariehamn. Bland annat talade koncernens president och vd Lukas Winkler och lantrådet Viveka Eriksson (lib).
Företaget, som ursprungligen hette CCM Instruments, har kommit en lång väg sedan starten som ett hobbyföretag på 70-talet. I fjol utnämnde bland annat Kauppalehti företaget till Ålands näst bästa bolag. I dag ingår bolaget i Inficonkoncernen, som har sitt huvudsäte i Schweiz.
Att förklara vad företaget tillverkar är inte det lättaste. Men i korthet kan man säga att det tillverkar avancerad mätutrustning som används i tillverkningen av datorminnen, processorer, solpaneler med mera. Produkter som används för att tillverka andra produkter kort sagt.
-Precis. Vi har inga tv-apparater och annat vi kan visa upp, men däremot används våra produkter för att tillverka tv-apparater, säger styrelseledamoten Per Björkman, som varit med nästan från början.
Bra folk
Hur stora kan ni bli?
-Det är väldigt svårt att svara på. Men inom sju eller åtta år kan vi ha tredubblats här på Åland. Möjligheten för teknologin är stor. Teknologin vi gör här är unik.
Vad är er hemlighet?
- Vi får tag i väldigt bra folk, både produktionspersonal och folk med högre utbildning. Vi sökte nyligen en högutbildad anställd och fick 30 stycken kvalificerade sökande.
Efter att vi tagit på oss skoskydd och vita rockar bjuder Per Björkman på en kort rundtur i fabriken bland alla avancerade maskiner och keramikugnar. Mikael Blomqvist, som jobbat i företaget i elva år, visar upp en produkt, en keramisk undertrycksgivare närmare bestämt.
Vad gör du på företaget?
-Jag är huvudansvarig för slutkalibreringen. Jag justerar produkten så att den visar rätt innan den skickas vidare till kund.
Trivs du?
-Jo, det är bra att jobba här. Annars skulle jag inte ha jobbat här i elva år. Jag tycker det är bra att vi bygger ut. Jag har varit i samma lokaler i tio år och om vi ska expandera behöver vi större utrymmen.
Hårt arbete
Företaget exporterar hela sin produktion, men i sitt tal framhöll lantrådet att företaget, trots detta, har stor betydelse för den lokala ekonomin.
-Åland har traditionellt bestått av sjöfart och jordbruk samt branscher som växt upp kring dessa. Nu uppstår en ny utvecklingsväg baserad på avancerad teknologi. Det leder till en mer diversifierad ekonomi och till många intressanta arbetstillfällen.
I sitt tal talade vd:n Lukas Winkler om begreppet innovation. Bland annat sa han att innovation i dag handlar mindre om uppfinning och mer om hårt arbete. Mer perspiration än inspiration, som Winkler uttryckte det.
Han menade också att det krävs en positiv inställning till förändring och att man accepterar att allt som finns i dag kommer att ersättas av något bättre i framtiden.
Hård konkurrens
Du pratade om ekonomen Joseph Schumpeter i ditt tal. Schumpeter menade att innovation ofta blir lidande när företag växer. Det finns ingen risk för det här?
-Nej, genom decentralisering har vi lyckats behålla den mentalitet, atmosfär och flexibilitet som finns inom ett litet företag. Vi har flera olika kompetenscenter, och Inficom här på Åland är ett av de minsta, säger Lukas Winkler.
-Det är bara tre till fyra företag som har investerat i denna typ av teknologi och Inficom på Åland är det enda som använder keramik i sin tillverkning. De andra använder rostfritt stål. Men vi är inte nummer ett inom detta område, så det finns utrymme att växa.
Urs Waelchli, president för vakuumkontrollenheten, berättar att företagets styrka framförallt ligger i dess flexibilitet.
-Dess styrka är att snabbt kunna anpassa sig till ändrade marknadsbehov och tillverka produkter av högsta världsklass. När vi gör något måste det hålla absoluta världsklass eftersom våra konkurrenter kommer från USA och Japan.
Investerade i människor
Vilka är fördelarna med att ha produktionen på Åland?
-När vi köpte företaget för elva år sedan investerade vi i en teknologi som finns i de anställdas huvuden, inte på papper. Att behålla fabriken på Åland innebär givetvis extra kostnader. Samtidigt var det människorna vi investerade i och de ville inte flytta härifrån. Vilket man kan förstå, det är jättevackert här.
-Så för att svara på din fråga är det inte ön i sig som är den komparativa fördelen, utan människorna och deras kunskap, säger Lukas Winkler.
Ålandstidningen