I söndags publicerade Hufvudstadsbladet (HBL) en artikel där sex anonyma personer berättar att Teater Alandicas styrelseordförande och huvudregissör Robert Liewendahl har utsatt dem för oönskat beteende. Samma kväll meddelade teaterföreningens styrelse att Robert Liewendahl avgår från ordförandeposten.
Med anledning av artikeln kallade kulturminister Annika Hambrudd (C) till ett möte inom landskapsregeringen (LR), som hölls i går.
Vad är reaktionerna på uppgifterna i HBL:s granskning?
– Det är bra att det kommer fram. De 34 kvinnorna inom Teater Alandica som hade modet att göra ett upprop i våras bidrog till att problem kom fram. HBL gjorde ytterligare en granskning, som avslöjade att allt inte hade kommit upp till ytan. Det som hänt visar hur stark tystnadskulturen är. Det som behövdes till var grävande journalister från HBL som kunde bidra till att det medvetandegjordes, säger Annika Hambrudd.
Fanns det någon självkritisk reflektion under mötet, vad hade man inom LR kunnat göra annorlunda?
– En sak vi diskuterade var att man noggrannare behöver titta på vem som har ledande positioner i större föreningar. Det är sällan bra att en person har flera av posterna.
– Borde man titta närmare på de stora föreningarna i samband med att Pafmedel beviljas? Det är svårt. Kulturdelegationen har flera hundra ansökningar per år, den är tillsatt av fritidspolitiker och en tjänsteman som bereder ärendena. Det är en sak att kontrollera hur medlen har använts, men att kontrollera vad som försiggår inom fyra väggar är oerhört svårt.
Vill förlänga projekt
Med på mötet var Jane Carlsson, som arbetar med det femåriga projekt (2019-2023) som drivs av Ålands feministparaply för att motverka sexuella trakasserier i skolorna och fritidssektorn. Teater Alandica involverades i projektet efter uppropet i mars.
Annika Hambrudd säger att det sedan dess har gjorts framsteg inom Teater Alandica. Även andra teaterföreningar jobbar aktivt med frågorna.
– Man börjar närma sig en gemensam uppförandekod, där det tydliggörs vad som är tillåtet och inte.
Feministparaplyets femåriga projekt går mot sitt slut nästa år, men Annika Hambrudd vill se en fortsättning.
– Inledningsvis var det inte många föreningar som vill delta frivilligt, nu står många i kö. Som jag ser det måste projektet förlängas, det finns ett behov.
Nya bidragsregler
Ålands kulturdelegation har under åren 2012–2022 beviljat Teater Alandica 262.000 euro i bidrag. I dag är kravet att föreningarna ska bifoga en jämställdhetspolicy tillsammans med sin ansökan, men i praktiken är det bara ett papper som lämnas in. Det följs inte upp att policyn efterlevs.
Inför den kommande revideringen av Paf:s principer blir det ändringar. Finansavdelningen och Feministparaplyet arbetar tillsammans för att hitta förbättringar.
– Föreningarna bör i stället lämna in en jämställdhetsplan, som ska innefatta en analys och hur man arbetar med frågorna, säger Annika Hambrudd.
Hon anser att landskapet har ett stort ansvar när det gäller att utbilda föreningar.
– Kunskapsnivån ser väldigt olika ut i olika föreningar. Vad är sexuella trakasserier? Hur kan det börja, och hur förhindrar man en dysfunktionell kultur i en förening? Landskapet måste på ett väldigt tidigt stadium erbjuda föreningarna att få kunskap kring vad det innebär och vad man ska titta efter, annars kommer jämställdhetsplanerna och kunskapen att se väldigt olika ut.
Det är också viktigt att föreningsmedlemmar vet vem man ska vända sig till om styrelsen inte tar tag i problem.
– Där har vi en brist i dag. Borde man kunna vända sig till myndigheterna? Vi har tankar och funderingar.
Annika Hambrudd tänker se till att mötet följs upp.
– Vi är inne i en förändringsprocess. Det viktiga i sammanhanget är att man ska våga säga stopp.