Runar Karlsson (c) drog i går tillbaka landskapsregeringens förslag om att ge radion 47.000 euro i extraanslag för sin val-tv-satsning.
MEDIA Det blir inget extraanslag på 47.000 euro till Ålands radios satsning på tv-sänd valdebatt och valvaka. I går i lagtinget drog Runar Karlsson tillbaka förslaget i samband med att han besvarade Danne Sundmans (ob) enkla fråga om bidraget.
-Det har visat sig att det inte finns någon politisk majoritet för förslaget. Därför är det ingen mening att föra fram det inför lagtinget, förklarade han.
"Valet närmar sig"
Runar Karlsson påminde om att det ursprungligen var landskapsregeringen som beslutat att radions förvaltningsråd skulle ge radiostyrelsen i uppdrag att ordna en tv-sänd valdebatt och valvaka som kan ses över hela Åland.
-I förvaltningstrådet sitter tre centerpartister, tre liberaler, två socialdemokrater, en frisinnad och en obunden som alla var eniga om att styrelsen skulle begära extraanslag av landskapsregeringen. Att de nu har ändrat sig är märkligt, men inte förvånande med tanke på att valet närmar sig.
Pengar i kassan
Danne Sundman undrade varför idén om extraanslag över huvud uppkommit med tanke på att Ålands radio och tv har 280.000 euro i kassan.
-Radions förvaltningsråd har tidigare enigt beslutat att licenspengarna ska gå till radio och inget annat. Med tanke på den politiska enigheten är det märkligt att andra partier nu ifrågasätter detta.
På det replikerade Danne Sundman att alla som har tv-mottagare betalar tv-avgift.
-Därför tycker man att det borde vara tvärtom och att radion borde begära att få använda medlen till radioproduktioner.
Uttryckte sympati
Danne Sundman uttryckte sympati med Runar Karlsson som "fått klä skott" för att hans kollegor i landskapsregeringen "ändrat åsikt".
-Det rådde visst delade meningar om i landskapsregeringen. Men jag upplevde nog att över hälften var för, svarade Karlsson.
"Troligen förfaller tv-sändningen"
– Vi kommer att diskutera tv-satsningen på styrelsemötet på fredag. Men troligen förfaller idén nu, kommenterar Ålands radio och tv:s vd Pia Rothberg Olofsson beskedet att extrapengarna fryser inne.
MEDIA På fredag ska Ålands radio och tv:s styrelse diskuterar hur man ska gå vidare med valbevakningen. Vd Pia Rothberg-Olofsson gör dock redan nu bedömningen att förslaget om tv-sänd valdebatt och valvaka nu förfaller.
-Hela saken har gått i cirklar. Det är tråkigt att det blivit så här.
Vinsten öronmärkt
Att använda de 280.000 euro som ligger i kassan går inte. De pengarna är öronmärka för att bära verksamheten framöver utan att behöva höja licensen, förklarar Rothberg-Olofsson.
Hade ni hunnit teckna avtal med den svenska tv-produktionsbolaget?
-Nej, eftersom vi inte var säkra på hur det skulle gå väntade vi med att teckna avtal. Våra journalister hade dock hunnit börja upprätta kontakt med bolaget.
Kan ni inte använda er egen tv-kompetens för valbevakningen, eller någon annan åländsk?
-Det är en sak vi får diskutera på styrelsemötet.
Kommer ni att kompensera tv-bortfallet med utökad radiobevakning?
-Det är en fråga för redaktionen.
Radio som planerat
Redaktionschef Astrid Olhagen säger att radiobevakningen av valet fortsätter som planerad.
-Vi kör samma upplägg fast utan tv-kameror. Tanken har hela tiden varit att köra samma sändning både i radio och tv. Det blir fem debatter totalt.
Har ni den tekniska kapaciteten att själva göra direktsänd-tv?
-Nej, inte direktsänd. Dels krävs det väldigt mycket folk. Dels saknar vi en del av den nödvändiga tekniken, som exempelvis ett mixerbord för att klippa mellan kamerorna och utrustning för att skapa grafik.
Hade ni hunnit lägga ned mycket arbete på tv-sändningen?
-Jo, det är klart. Det var en stor process vi startat. Men så här kan det bli när man inte styr över sin egen verksamhet.
Petter Lobråten