Landskapsregeringens (LR) förvaltningschef John Eriksson påminner om att när det kommer till spel och lotterier är Åland och Finland två skilda jurisdiktioner.
– Lika lite som riket har att göra med hur vi reglerar spel här på Åland, lika lite har vi att göra med hur riket hanterar spel i Finland.
Men Veikkaus hade som bekant tidigare tillstånd från LR att bedriva lotto- och stryktipsverksamhet i landskapet. Sedan bolaget för några år sedan drog tillbaka sina spel från Åland har det från åländsk sida gjorts upprepade påtryckningar österut för att försöka hitta en lösning.
– Vi har hela tiden sagt att vi kan diskutera alla möjligheter för att möjliggöra de här spelen på Åland. Vi är till exempel öppna för att tillsynsfrågan skulle kunna hanteras genom en överenskommelseförordning.
Svar saknas
För att det ska gå att komma vidare i diskussionerna som rör Veikkaus spel på Åland måste Inrikesministeriet först ta ställning till om man alls är intresserade av att hitta en lösning – och i så fall på ett tydligt sätt också klargöra vilka hinder man anser ligger i vägen för att återuppta verksamheten på Åland.
– Här har det inte kommit något nytt besked från riket, utan deras ställningstagande ligger kvar, säger John Eriksson.
När var ni senast i kontakt i frågan?
– I höstas, på vårt initiativ.
Så bollen ligger hos Finland, och där verkar man inte vara så intresserade av att lösa saken?
– Hittills har de inte adresserat frågan med oss på det sättet.
– Men nu är det en process i Finland där man eventuellt ska införa ett spellicenssystem. Vi har diskuterat att det också skulle kunna bli en lösning på den här frågan.
Avgörs i rätten
I lördags skrev Ålandstidningen om privatpersonen Kimmo Mattsson, som lämnat in ett besvär till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden och fått rätt – ålänningar diskrimineras när de inte får spela fysiska penningsspel hos Veikkaus i Finland.
Huruvida nämndens beslut är något LR kan ha användning av framöver är för tidigt säga, enligt John Eriksson. Veikkaus har nämligen redan meddelat att man ska besvära sig över nämndens beslut till förvaltningsdomstolen.
Är det bara privatpersoner som kan besvära sig till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden, eller kan också till exempel LR göra det?
– Det är oklart för mig. Men i grund och botten är det här ju en diskrimineringsfråga. Kan man då anse att Ålands landskapsregering, som inte är en fysisk person, blivit diskriminerat. Och det finns ju en grund då Åland och Finland är två skilda jurisdiktioner när det kommer till spel och lotterier.