Patienten kom till ÅHS en kväll förra veckan. Då läget var akut och ingen kirurg av den sort som krävdes fanns på plats skulle patienten flygas vidare till Åbo. Superpuman kunde inte flyga på grund av isläget och även helikoptern från Uppsala hade tekniska problem.
– Då är det tidsfaktorn som är avgörande. I det här läget hann vi inte försöka öppna flygplatsen och transportera patienten den vägen, säger Jaana Lignell.
I stället opererade den kirurg som fanns på plats. Och räddade livet på patienten.
– Det inträffade beskriver hur viktigt det är att vi har egna specialister med bred kompetens i jourtjänst så att vi kan klara akuta situationer här hemma. Det går tyvärr inte att helt garantera snabba transporter från Åland i alla lägen, säger Jaana Lignell.
Hur ofta händer sådant här?
– Jag har ingen exakt statistik. Det är sällsynt men det händer. Det händer inte speciellt ofta att superpuman inte kan flyga, men vädret kan vi inte påverka.
Nu fanns det ju personal på plats som kunde operera, men vad händer om det är fler skadade, som vid en trafikolycka?
– När behoven överstiger resurserna så träder katastrofplanen in. Då utlyser vi katastroflarm och har möjlighet att växa med uppgiften. Vi kallar då in alla resurser som finns och jobbar också med transporter. Ofta kommer patienterna då också i olika skeden, så var inte fallet den här gången. Här fanns det inte tid.
Olika jourlinjer
För att vården ska fungera dygnet runt finns flera olika jourlinjer, exempelvis med operationsteam, kirurgteam och allt annat som behövs.
– Där kan diskussionen komma att det blir dyrt. Men vi behöver ha det så just för sådana här situationer. Dygnet runt, året runt måste det finnas kapacitet på plats.
På Åland finns en blodbank med cirka 40 till 50 påsar blod, i olika blodgrupper. Om blodet inte räcker får patienterna transporteras bort, alternativt så kan blod flygas in till Åland med helikopter från Röda korset i Finland inom två timmar. Det berättade Christian Jansson, klinikchef på laboratoriet för Ålandstidningen i december förra året.
Men om det inte går att flyga ut så går det inte heller att flyga in blod.
– Nej. Det är så här det är att vara öbo. Det här är ett bra exempel på varför vi behöver se till att det finns personal och kompetens dygnet runt på sjukhuset, säger Jaana Lignell.
Upphandling av helikoptertjänst
Den helikopter som används på Åland kan användas 24 timmar om dygnet, om vädret tillåter. Den kan flyga nattetid under sommarhalvåret, men inte om det är för mörkt ute. Avtalet på den helikoptern är skrivet mellan Ålands hälso- och sjukvård och Skärgårdshavets helikopterservice (SHT). Ett avtal som löper ut den 1 februari 2018.
Just nu pågår ett arbete för att ta fram ett förslag till nytt helikopteravtal. En förstudie har gjorts under ledning av klinikchef Runo Härgestam.
Enligt den gjordes 92 primärtransporter och 272 sekundärtransporter med nuvarande helikopter under 2015. Primäruppdragen är transporter av sjuka eller skadade från skadeplats till vårdinrättning. Sekundärtransporter avser transporter av patienter mellan vårdinrättningar.
Vädret förhindrade 60 transporter
Enligt förstudien räknar man med att 15-20 procent av uppdragen inte kan genomföras. Detta beroende på väder, tekniska problem eller att helikoptern larmas för flera uppdrag samtidigt. SHT fick ställa in sammanlagt 60 transporter förra året på grund av dåligt väder.
I förstudien påpekas dock att alla transporter, även vägambulanser, kan ha svårt med framkomligheten. Exempelvis halka och trafikstockningar kan ställa till det.
ÅHS kostnader för helikoptertransporter uppgick förra året till 857.999 euro, och då ingår samtliga transporter, inte bara de med SHT.
I förstudien säger man att man får räkna med att nästa upphandling kommer att bli dyrare.
”Ökade säkerhetskrav, ändrade behov och högre underhållskostnader är kostnadsdrivande faktorer”, skriver man. Det enda som skulle ge lägre kostnader är att luftburen ambulansverksamhet begränsas, men enligt förstudien talar utvecklingen av nya vårdmetoder emot detta. De rekommenderar därför i förstudien att återigen upphandla flygburen ambulanstransport med egen helikopter genom ett all inclusiveavtal.
Petra Dahlgren