Den finska statsbudgeten för nästa år är en dyster läsning. Coronakrisen sätter tydliga spår i statens finanser och såväl underskott som belåning blir stora. Sammantaget beräknas utgifterna att överstiga inkomsterna med 10,8 miljarder euro 2021.
Men de stora utgifterna innebär också satsningar för att lyfta landet ur coronakrisen, men också pengar för att fortsatt bekämpa viruset.
För åländsk del märks bland annat sänkt elskatt (se separat artikel) och fortsatt halverade farledsavgifter för sjöfarten. Men regeringens skrivningar kring det statliga spelbolaget Veikkaus kan skapa en svårare situation för dess åländska motsvarighet Paf.
Vill försvara monopol
Regeringen vill utreda närmare om man kan försvara spelmonopolet på internet genom att geoblockera spelare och se till att det inte går att föra över pengar till utländska spelföretag från finska spelare.
– Det finns en utredning om geoblockering, men vi vet ännu inte om det är möjligt att förena det med grundlagen, säger Mats Löfström.
Han berättar att frågan var uppe redan i regeringsförhandlingarna, och att de fem regeringspartierna är medvetna om att Ålands och Pafs ställning i det hela måste klaras ut.
– I det arbetet kommer landskapsregeringen och Paf att höras, det har vi säkerställt. Regeringen vill gå in för geoblockering, men man vill också hitta en lösning för Åland när man gör det, säger Mats Löfström och konstaterar att frågan endast finns med som en protokollsanteckning i budgetförhandlingarna, inte i budgeten själv.
– Förslaget kan träda i kraft tidigast 2020, och ett förslag kommer till riksdagen under nästa år.
Satsar på tester
I budgeten höjer regeringen momsövervakningsgränsen från 10.000 till 15.000 euro, vilket ska gynna mindre företag. Det är en insats av flera för att stärka den finska konkurrenskraften för att skapa förutsättningar för fler jobb. Regeringens målsättning är att åtgärderna ska skapa över 30.000 nya jobb nästa år.
Men samtidigt som regeringen sätter in resurser för att bekämpa de ekonomiska effekterna av coronapandemin, satsar man också stort för att hålla de medicinska i schack.
1,4 miljarder läggs på fortsatt satsning på masstestning för coronaviruset.
– Det är en hisnande summa, men i proportion till att hålla samhället nedstängt är det en liten summa, säger Mats Löfström.
Staten kommer att stå för testkostnaderna när de genomförs i kommuner och sjukvårdsområden, för att garantera att det inte blir tal om att spara på testkapaciteten.
– Det man vill göra är att testa och på så sätt kunna spåra utbrott. Det är statens strategi och då behöver man inte stänga ned samhället.
Kommer också de åländska kostnaderna att täckas av staten?
– Det är min starka bedömning. Det står inte explicit i budgeten, så det måste jag kolla, men så har det varit tidigare. Smittskyddslagen är statlig behörighet då är det logiskt att staten bekostar testerna också på Åland, säger Mats Löfström.
» Fakta: Statsbudgeten i korthetOmfattning: 64,5 miljarder euro (6,5 miljarder mer än ordinarie budget för 2020).Inkomster: 53,4 miljarder euro, varav 45,2 miljarder är skatter.Underskott: 10,8 miljarder euro.
Jonas Bladh