Hittills är det endast några fall i veckan som rapporterats till ÅCS. Den fruktade vinterkräk-sjukan ser inte ut att bli någon epidemi och med handhygien och mjölksyrebakterier kan du klara dig undan.
MAGSJUKA Med endast ett fåtal fall per vecka konstaterar man att vi klarat oss lindrigt undan i år. Vinterkräksjukan som brukar härja under vinter-månaderna är inte särskilt omfattande, inte heller långvarig i år.
-De fall som rapporterats till oss varar i cirka en till tre dagar och är en helt vanlig magsjuka, man kan inte kalla den vinterkräksjuka då den är så lindrig, det är ingen epidemi ännu, säger Birgitta Hermans som är klinikchef för primärvården i Mariehamn.
Vissa år bryter magsjukan ut i epidemier och smittan sprider sig som en löpeld. Det är då man pratar om "vinterkräksjukan".
-För något år sedan var vi tvungna att stänga avdelningar för att den var så otroligt smittosam.
Mest utsatta
Till de mest utsatta hör personer som vistas i stora samlingar så som dagisgrupper och skolklasser.
-Om ett barn insjuknar smittas de flesta, därför är det viktigt att man försöker hindra spridningen med god hygien, säger Birgitta.
De som brukar drabbas värst är riktigt små barn och åldringar.
-De som är svagast drabbas värst. Är du småbarnsförälder är det viktigt att följa med barnets allmäntillstånd. Blir barnet svagt och apatiskt bör du söka hjälp eftersom dropp han vara nödvändigt.
Drabbas man av magsjuka är det viktigt att dricka, mycket men långsamt.
-Man ska försöka få i sig vätska teskedsvis så att det hålls i kroppen.
Sök hjälp
-Är du småbarnsförälder är det viktigt att följa med barnets allmäntillstånd. Blir barnet svagt och apatiskt bör du söka hjälp eftersom dropp han vara nödvändigt.
Drabbas man av magsjuka är det viktigt att dricka, mycket men långsamt.
-Man ska försöka få i sig vätska teskedsvis så att det hålls i kroppen.
Normalt går sjukdomen över efter en till tre dagar, men det kan ta längre om det är en riktigt svår form av magsjuka som man drabbats av.
-Tumregeln är att följa med ditt allmäntillstånd. Det är normalt att känna sig svag och hängig. Börjar man känna sig svimfärdig är det skäl att söka hjälp, säger Birgitta.
Ålandstidningen