Tills vidare ser man inget slutdatum för permitteringarna men läget och utvecklingen följs hela tiden med vaksamt öga.
– Vi tittar på det just nu, allt beror på när trafiken och vår verksamhet igen kan komma i gång på allvar. Vi hade naturligtvis hoppats att det skulle ske lite tidigare än fallet nu verkar vara, säger bolagets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Tidigare införde bolaget ett system gällande antalet personal ombord på sina fartyg. Arbetsstyrkan anpassas efter antalet bokade resenärer på respektive rutt.
– Exakt, det stämmer. Vi införde systemet under maj månads två sista veckor och det hänger ihop med myndigheternas rekommendationer om antalet resenärer vi kan ta ombord. Mängden ökar lite successivt, men vi kör på inget vis med fulla fartyg. Det här är något vi får titta på och uppdatera vartefter.
Svenska resenärer behövs
Kommer systemet med anpassad personalstyrka, att i inbesparingssyfte, fortgå även efter coronakrisen?
– Det går inte att svara på med säkerhet i nuläget. Vi måste följa läget och se hur trafiken kommer i gång. Vi vet ju inte hur länge pandemin fortgår eller om det kommer en så kallad andra våg. Vi hoppas nå ett normalläge så snabbt det bara är möjligt men just nu jobbar vi fullt ut med att komma ur krisen på bästa möjliga sätt.
Likviditetsproblemen är något man prioriterar inom bolaget. De löpande kostnaderna är fortsatt höga och personalkostnader tillsammans med bunkerkostnader tillhör Viking Lines största utgiftsposter.
Ms Rosella som trafikerar på linjen Mariehamn-Kapellskär är för närvarande extra utmanande, enligt Johanna Boijer-Svahnström.
– Den linjen är i behov av svenska pensionärer och svenska resenärer överlag för att vara lönsam, säger hon.
Peter Pussinen