I en insändare i Ålandstidningen skriver tidigare lagtingsledamoten Stephan Toivonen (ÅLD) att Socialdemokraternas minskade mandat från fyra till tre i lagtinget borde leda till att lantrådet Katrin Sjögren (Lib) möblerar om i LR för att motsvara det demokratiska underlaget.
Katrin Sjögren, finns det anledning att tänka om?
– Nej inte i det här skedet.
Är det ingen skillnad om det är ett stort eller litet parti när man får ministerposterna?
– Visst är det det, men det handlar om ett pussel. Oberoende av om man är stor eller liten måste man samarbeta och ta ansvar. Att börja byta, då förlorar vi tid. Vi har stora tunga viktiga frågor att arbete med.
Den politiska sfären innefattar också lagtinget och där har Centern talmansposten som är landskapets högsta politiska post, och ordförandeposter i utskott, säger hon.
– Man ska se landskapsregeringen och lagtinget som en helhet.
Centern har heller inga tankar på att gå till lantrådet och börja förhandla, säger vicelantrådet och Centerns blivande ordförande Annika Hambrudd.
– Vi har ju vice lantrådsposten.
Så ni är nöjda med de poster ni har?
– Ja, vi är absolut nöjda. Det är inte läge att förhandla om nu när vi har mycket arbete som vi måste lägga fokus på.
Camilla Gunell, ordförande för Socialdemokraterna och infrastrukturminister, säger att regeringen bildades efter de styrkeförhållanden som var efter valet.
– Vi fick fyra mandat och Katrin Sjögren har bildat regering. Det är en lång resa som handlar om förtroende och samarbete som man byggt upp. Toivonens matematik är inte det enda regeringssamarbetet bygger på.
Problem med avhopp
Däremot tycker Camilla Gunell att lagtinget borde diskutera det valsystem som tillåter att ledamöter hoppar av under pågående mandatperiod och förändrar balansen.
– Vilka rättigheter och inflytande ska avhopparna få?
Små partier som gör en kampanj och satsar pengar och får ett mandat är en helt annan sak än en ledamot som tar del av ett större partis valkampanj och sedan lämnar partiet och bildar en egen lagtingsgrupp med alla fördelar som det medför både politiskt och ekonomiskt. Det uppstår problem när man ska utse parlamentariska grupper. Om en ledamot som hoppat av partiet tar en egen plats i gruppen sätter det demokratin åt sidan, säger Camilla Gunell.
– Om en avhoppare med hundra röster får en egen plats, och exempelvis Liberalerna med nio mandat har en, det återspeglar inte väljarnas vilja.