I början av februari ställde Per Lodenius (C), ledamot i Sveriges riksdag, en skriftlig fråga till inrikesministern Mikael Damberg där han ville veta hur Åland kan undantas från kravet på negativt covidtest vid inresa till Sverige. Per Lodenius fäste stor vikt vid Ålandsöverenskommelsen och det särskilda ansvar Sverige har för Åland.
– Sverige har under hela pandemin försökt undvika att hamna i drastiska nedstängningar och hålla möjligheten till resande och pendling så öppen som möjligt. Sedan kom en framställan från Folkhälsomyndigheten om att regeringen skulle kräva inresetestning och att frågan skulle hanteras skyndsamt. Sveriges regering reagerade på det, men vi har fortfarande inte alls lika stränga inresebegränsningar som resten av de nordiska länderna, säger Mikael Damberg till Ålandstidningen.
Per Lodenius betonar Ålandsöverenskommelsen flera gånger i sin fråga till dig, men du nämner den inte alls i ditt svar, hur kommer det sig?
– Ålandsöverenskommelsen har spelat en enorm roll historiskt för Ålands unika ställning och roll, men i det här läget har varje land både rättigheten och skyldigheten att skydda sina medborgare från muterade virusvarianter. I sak har Ålandsöverenskommelsen väldigt lite att göra med sakfrågan.
På vilket sätt menar du?
– Ålandsöverenskommelsen är helt central, men det betyder inte att vare sig Sverige eller Finland inte kan skydda sig mot muterade virusvarianter. Sverige är det land i Norden som försökt stå upp mest för att gränserna ska vara öppna. Det är först nu på slutet vi har infört testkravet efter Folkhälsomyndighetens framställan.
Känner du själv till vad Ålandsöverenskommelsen går ut på?
– Det är klart att jag har läst på om den både historiskt och nu då. Jag är lite förvånad över att Per Lodenius säger att det finns en sådan direkt koppling till den nu. Det ser jag inte som rätt, utan det är en väldigt långtgående tolkning han har gjort.
”Försökt hålla öppet”
Mikael Damberg har själv en koppling till Åland genom sin pappa Nils-Gösta Damberg som innan pensioneringen var svensk generalkonsul på Åland. Mikael Damberg konstaterar i sitt svar till Per Lodenius att inreseförbudet orsakar negativa konsekvenser.
Du som själv har en koppling till Åland, ser du att Åland påverkas särskilt hårt med tanke på hur många människor som har kopplingar åt vardera håll?
– Ja, självklart. Åland är väldigt påverkat av hela pandemin. Den får stora konsekvenser för sjöfarten som bygger upp hela Ålands ekonomi. Det är viktigt att säga att Sverige verkligen har försökt hålla gränserna öppna och vi hoppas att vi får öppna dem så snart som möjligt igen.
Åländsk politisk fråga
Mikael Damberg betonar att inresereglerna till Sverige är lättare mot Finland jämfört med Norge och Danmark.
– I Norge och Danmark har bara människor med vissa typer av arbeten eller med en kraftfull anknytning till Sverige rätt att komma in, men alla finländare har rätt att komma in under förutsättningen att de har ett negativt testsvar.
Reglerna för vilka som ska undantas från kravet har dock orsakat problem bland annat vid umgängesrätt och i fall där föräldrar på olika sida om gränsen har delad vårdnad. Från Ålands sida upplever man att polisen vid gränsen i Norrtälje inte tolkar umgängesrätt som ett ”trängande familjeskäl”.
Vad beror det på att man gjort olika tolkningar av reglerna?
– I Sverige får inte regeringen ha någon åsikt om tolkningarna, det är de olika myndigheterna som bestämmer vad som gäller. Reglerna säger att alla har rätt att resa in med ett negativt test, men de praktiska svårigheterna i att det är väldigt kostsamt att testa sig på Åland och i Finland är egentligen en politisk fråga för er som jag inte kan svara på.
Är Ålands situation en levande fråga som fortsätter diskuteras inom ditt departement?
– Självklart ser vi Åland och gränshandeln som en viktig prioritet för oss. Hela Åland är ett gränsområde och vi vill undvika att genomföra förändringar som får för stora konsekvenser. Vi är fortfarande det land som har de mest liberala inresereglerna i Norden. Nu får vi se vad som händer, ifall Folkhälsomyndigheten säger att inreseförbudet ska ligga kvar, men vi hoppas att vi inte minst genom vaccinationerna kan återgå till normalläge så snart som möjligt.