Sjöfågelbestånden i norra Europa har de senaste åren minskat, däribland ejderbeståndet. När landskapsregeringen nu antar en ny åtgärdsplan för ejderstammen är det med målsättningen att motverka utvecklingen.
I åtgärdsplanen skriver man att ejdern ska bibehållas som ett dominerande inslag i den åländska skärgården och att ejdern ska erbjudas trygga häckningsskär fria från marklevande predatorer. Därtill ska en aktiv viltvård och omfattande uppföljning av bestånden säkerställas samtidigt som jakten bedrivs enligt principerna om förnuftigt utnyttjande.
– Det vi gör är att vi intensifierar viltvårdsarbetet och jakten på predatorer för att skydda ejdern, säger Camilla Gunell.
Omfattande övervakning
I åtgärdsplanen upprättas ett omfattande system för övervakning av det häckande beståndet på Åland samtidigt som jaktvårdsföreningarna påbörjar en aktiv och systematisk jakt på mårdhund, mink och räv under häckningssäsongen.
– Alla jaktvårdsföreningar pekar ut ett viltvårdsområde där man särskilt intensifierar det här arbetet.
Föreningarna har själva utformat lokala åtgärdsplaner för att erbjuda tryggare häckningsskär. I praktiken innebär det till exempel att man kommer att börja sätta upp fler kameror, fällor, ådtak och holkar.
Jaktvårdsföreningarnas första åtgärder genomförs redan i år och för det har landskapsregeringen reserverat 20.000 euro för den utrustning som behövs.
På lång sikt är planen att viltvårdsområdena ska utvidgas eller nya områden upprättas så att man i framtiden får stora, sammanhängande områden fria från predatorer.
Arbetet fortsätter
Den åtgärdsplan man nu antar utgör en del av den förvaltningsplan som väntas vara klar 2018 eller 2019.
– Vi vill kunna bevisa våra argument för fortsatt vårjakt men det krävs omfattande studier för att kunna föra i bevis vilken effekt insatserna har fått. I nuläget har vi knutit till oss några nyckelforskare men arbetet fortsätter.
Kevin Eriksson