Fortsätter vintern att bjuda på svår kyla kan isläget bli värre än förra året. Redan nu ligger isen längs Nordtyskland, nästan en månad före schemat. Bättre kommunikation med rederierna, är svenska Sjöfartsverkets metod för att hålla isen under kontroll.
Isbrytare laddar för allt tjockare isar
SJÖFART Den största och modernaste svenska statsisbrytaren Oden befinner sig i Antarktis, där man för fjärde året i rad bryter rännor för forskningsfartyg in till McMurdo-stationen på Ross Island. Rent formellt hyrs hon av det svenska Polarforskningssekretariatet vid Utbildningsdepartementet. Men hon byggdes för att bryta is i Bottenhavet, och utan Oden måste någon annan isbrytare göra jobbet. Totalt sett en isbrytare mindre i Östersjön med andra ord, något som märktes förra året när isläget var extremt svårt.
I år råder rekordlåga temperaturer i hela Skandinavien, något som enligt SMHI gör att isläget i Östersjön ligger en månad före schemat för en normal vinter.
- För en sträng vinter är antalet isbrytare inte tillräckligt. Ska man ha ett transportsystem som fungerar måste man ha tillräckligt många, säger Ulf Gunne, chef för isbrytningsenheten på svenska Sjöfartsverket.
Oden inte hans bord
Han vill dock inte kommentera det faktum att Oden befinner sig på andra sidan jordklotet.
- Jag äger inte den frågan, säger han bara.
Förra vintern bjöd på massiv drivis kring Tjärvens fyr. De tre inhyrda isbrytarna av Vikingklass visade sig inte klara av situationen, och den fjärde mars stötte Amorella och Finnfellow ihop i isen.
Sammanstötningen, och isläget i stort - det har inte behövts några isbrytare i Ålands hav sedan 1987, ledde till en konflikt mellan Viking Line och Sjöfartsverket.
Den ledde fram till ett samarbete mellan rederiet och myndigheten.
- Vi har haft ett par möten och öppnat upp alla kanaler. Jag har både epostadresser och telefonnummer till alla befälhavare, och vi får israpporter från fartygen så ofta det behövs, säger Gunne.
Det gör att myndigheten är bättre förberedd på svåra situationer.
Danska isbrytare avmönstrade
- Pratar vi om Ålands hav är vi betydligt bättre förberedda i år. Det är väldigt viktigt att man får reda på läget så tidigt som möjligt, det gör att man kan göra de strategiska förändringar som behövs i tid. Där kommer samarbetet in.
Men det finns andra problem. Lägger sig isen i Öresund, vilket är ovanligt men inte omöjligt, får sjöfarten ett nytt problem på halsen. Den danska isbrytarflottan har mönstrat av.
- De har ingen bemanning på sina fartyg. Hur de ska lösa de frågan har jag ingen aning om.
Skulle svenska isbrytare tvingas operera så långt söderut skulle det dra resurser från resten av Östersjön.
- Även Finland har rustat ned de senaste åren.
Hur mycket hjälp är Vikingfartygen egentligen? Vidar Viking körde fast i isen förra året.
- Det beror på läget. Men det är en naturlig del av isbrytningen. Man kommer in i en vall som är för besvärlig, och då får man backa ur och hitta en annan väg. Det är en del av konsten att bryta is.
Fredrik Granlund