Det är tisdagskväll i Västerås. Himlen är vårligt klarblå och utsikten från SkyBar på Hotel Plaza, 24 våningar upp, är bländande. Joacim ”Jocke” Björkvall kommer hastande från sitt jobb som digital marknadsstrateg på byBrick Interface. Den här kvällen är det dags för ståuppshow på den lilla scenen framför panoramafönstret. Jocke är arrangör och skulle egentligen inte köra ståupp själv, men ett bortfall har gjort att han ändå kommer att kliva upp på scenen.
Numera är Jocke rutinerad. Annat var det när han tog alla gratisframträdanden som fanns att få, i sin strävan efter att nå vidare uppåt på humorscenen. Nu är det han som hjälper andra att få möjlighet.
Bakom kulisserna på SkyBar ploppar kvällens artister in som bäst.
– Vissa av de här har jag aldrig träffat och vissa känner jag. Det här är arbetsplatsen där nya förmågor kan testa. Sedan har vi alltid en headline.
Dragplåstret den här kvällen är Nisse Hallberg som vid det här laget är en av Sveriges mest välkända ståuppkomiker. Jockes ambition har varit att sätta Västerås på humorkartan. Nu har dock ambitionen egentligen vägt över till att göra stora komikerevenemang, utöka Västerås Comedy Club, Västerås humorfestival, i stället för att ta fram fler Västeråskomiker. Och allt det här började på en Tallink Silja-färja.
Öppna bio
Jocke som hade växt upp i Strandnäs hade egentligen inga andra planer än att gå ut Ålands lyceum och sedan flytta till Sverige för att studera för att sedan flytta tillbaka igen.
– Och öppna bio på Åland, säger han och skrattar.
– Det var min första plan.
Redan då var det säkerligen företagarandan som lyste igenom. Det blev först och främst studier i internationell marknadsföring vid Mälardalens högskola som nu är universitet. På frågan hur det kom sig att det blev just Västerås svarar han att det, precis som så mycket annat i hans liv, har handlat om slumpen.
– Olika högskolor och universitet kom till ”lusse” och hälsade på. Jag var lat och gick bara på ett tillfälle, och det råkade vara Mälardalens högskola.
Utbildningen var rätt. Han trivdes. Kandidatexamen ledde till en magisterexamen och hans lärare såg något i honom, kanske hans analytiska förmåga, som gjorde att hon ”plockade upp honom” och lockade honom till att bli adjunkt, det vill säga lärare.
– Det var jättekonstigt till en början. Jag var 22 år gammal när jag började undervisa. Men jag har aldrig varit rädd för att prova på, säger han och funderar kring det här med att det lite bristande självförtroendet, som egentligen låg och lurpassade i yngre år, kanske hade fått ersättas med någon form av kaxighet.
Samtidigt började han redan 2012 med annat på sidan om. Han hade upptäckt stå upp under ett jobbpass på Silja Galaxy 2009. Där jobbade han extra under studierna, och även i början av lärarkarriären som då inte var fulltid. Han som aldrig hade gått på ståupp fick uppleva Sveriges elit, Raw Comedy Club, på en av deras kryssningar.
– Jag kommer ihåg: fan vad roligt det var och tänkte: ”varför har jag inte gått på det tidigare?”.
Jocke började gå på allt fler ståuppshower och känslan började växa fram – även han ville testa. 2011 fick han chansen att börja jobba lite bakom kulisserna, som ”ambassadör” ideellt på RAW.
– Och hjälpte till med showerna. Det var en väg in till stand up. Efter ett tag kände jag att jag ville prova på och var med i nybörjartävlingen ”Bungy Comedy”, säger han om vägen som många andra stora namn inom ståuppen har tagit.
– Jag gjorde min läxa för de tre minuterna. Jag plöjde igenom böcker och testade på kollegor. Jag fick mersmak direkt vid första skrattet. Jag gick till final – sedan var jag fast!
Jobbade sig upp
Egentligen har Jocke nog alltid velat stå på scen. I småstjärnorna under Rockoff deltog han i unga år som Elvis. På frågan varför han fastnade just för ståuppen svarar han:
– Det är så enkelt. Bara en scen och du själv. Det är en låg tröskel, men väldigt utlämnande. Jag kan inte sjunga, så det var inte ett alternativ.
Parallellt med lärarjobbet hankade han sig fram i ståuppvärlden på gratisklubbar.
– Det kunde vara i en källare på Södermalm. Ibland var det tre personer i publiken. Jag tog alla gig jag kunde få, överallt i Sverige. Gratis. Jag gick från 3 minuter, till 10 minuter till 15 minuter.
Jocke jobbade sig upp helt enkelt. Höjdpunkten kom när han under RAW:s turné fick möjlighet att stå på scenen på Konserthuset i Västerås framför 900 personer. Jocke var turnéledare. Han skjutsade och servade komikergänget i tio dagar, men fick även själv möjlighet att kliva upp på scenen.
– Också sista kvällen som var i Halmstad.
På samma gång fanns den där drömmen om att bli egenföretagare. 2012 började Jocke köra egen Comedy club. Han kände att han hade lärt sig så pass att han kunde köra en bra klubb, efter att ha jobbat bakom kulisserna.
– Jag har varit ödmjuk och frågat om tips.
Digital marknadsföring
I dag är Jocke inte längre lärare. Hösten 2021 kände han att det var dags för något annat efter elva år i det akademiska.
– Det var ett bra jobb. En rolig arbetsplats. Men jag kände att jag ville jobba med det jag studerade till.
Nu jobbar han med Business2Business och i mångt och mycket jobbar han mot större industriföretag.
– Det är jättehäftigt.
Och han erkänner att det kan bli lite mycket ibland – dels att jobba heltid, dels att jobba med det egna företaget. Dessutom är han numera pappa.
– Det funkar just nu. Jag var pappaledig i höstas och då började jag planera evenemang … och de ska genomföras också, säger han småleende.
Sporadiskt kör han fortfarande sina egna ståuppframföranden. Främst är han konferencier på den egna klubben. Numera väljer han de tillfällen han tar och gör dem ordentligt.
– Som nu med Johans Glans i Finland. Det var jätteroligt! Jag körde på Åland också. Det är roligt när man kan köra Ålandsspecifika skämt.
Sedan 2020 och coronapandemin kom emellan har Jocke inte gjort så mycket på Åland, men nyligen var han alltså på Åland tillsammans med Johan Glans i samband med hans Finlandsturné och LÅL-standup stod för den åländska mellanlandningen.
– Men jag kommer att komma med mer roligt, säger han om att han inte släpper Åland som humorarena.
I början av sin karriär genomsyrade också just Åland-Sverige-skämten. Hans ursprung som ålänning och de kulturella skiljaktigheterna. När han gjorde sin soloföreställning ”Nationalitetskris” var just detta kärnan.
– Åland är lite exotiskt. Jag körde det i Finland också. Det gick lika bra där.
Den unika känslan
För Jocke, som alltid har haft sitt jobb vid sidan om, var pandemin inte ett lika hårt slag som för många andra i branschen. Visserligen har nu publiken kommit tillbaka, men nu är det i stället andra faktorer som påverkar.
– Som inflationen och elpriserna. Man får kämpa!
– Det har varit en resa tillbaka i fokus och beteende, säger han och syftar på den trängsel som snart kommer att uppstå precis där vi befinner oss. För just i den här stunden börjar förväntansfulla gäster strömma upp till skybaren. 100 personer kommer att få plats kring den intima scenen med vyn av Västerås som plafond i bakgrunden.
– Det här är nog Sveriges högst belägna stand up-scen!
Han kommer in på nyckeln till vara en bra ståuppare. Att ge sken av spontanitet, och också utrymme för spontanitet. I samma återknyter han till komikerkollegan Johans Glans. Hans förmåga. Och att hans lägstanivå nog når högre än hans egen högstanivå. Nyckeln, säger han, handlar om att plocka upp känseln i rummet. Se det roliga. Referera till det.
– Jag är svag för komiker som kan improvisera – vara där och då!
Jocke berättar om en galen kväll i Enköping nyligen. Måns Möller uppträdde, liksom han själv. Och Jocke hade lyckats slå upp ett stort jack i pannan och var tvungen att bära mössa så att det täckte det. Folk var fulla.
– Och någon kom upp på scenen efter ett toabesök i bara kalsongerna.
Själv är han bäst på att improvisera när han fungerar som konferencier på de egna arrangemangen. Han bjuder in publiken till en skön kväll och krattar manegen för komikerna.
– Jag värmer upp publiken så att den är uppvärmd när första komikern kommer upp på scenen.
Drömmer om trädgård
Nu är Jockes dotter ett och ett halvt år. Det har ändrat hans perspektiv. Även om han alltid har gillat att vara hemma vill han inte vara borta lika många kvällar längre.
– Jag vill vara hemma på ett annat sätt.
Mitt i allt detta gör Jocke även en fotbollspodd.
– Sporadiskt! Jag följer det svenska landslaget.
Jocke som bor i ett parhus tillsammans med sin lilla familj har en förkärlek för hobbyodling. Han njuter av att se citronträdet bära frukt men har också en tendens att låta ambitionen att odla några tomatplantor gå över till att bli väldigt många.
– Jag går ”bananas” när det blir vår, säger han leende.
– Det är kul att odla hemma! Det har kommit de senaste åren. Det är något häftigt att se saker växa. Det är att skapa – det också!
Och han drömmer om en större trädgård.
– Nu bor vi strax utanför stan, men vi sneglar på att bo i villa men vi vill ha närheten till stan.
Västerås blev alltså fortsättningsvis hemmaarenan efter studierna. Det blev ingen återflytt till Åland, som han trodde.
– Det är hyfsat nära till Åland. Där finns mamma och pappa med deras respektive, och där finns ena systern och vänner.
Jockes företag har växt från att vara enskild firma till att numera vara ett aktiebolag. På samma gång har företaget hela tiden varit sidobusiness för honom. Nu satsar han mest på stora shower. Förra helgen ordnade han en i Västerås med en publik på 800 personer.
Å ena sidan har Jocke egentligen inte haft några mål eller drömmar, inga femårsplaner eller en tydlig målbild, å andra sidan drömmer han om att utveckla och expandera företaget. Drivet finns där. Och på samma gång ser han fram emot att plocka in fler nyckelpersoner som bidrar till att han själv inte är oersättlig. Han har också sagt att han ska sluta stå på scenen själv. Men så står han där ändå.
– Att stå på scenen med Johan Glans är bland det roligaste jag gjort. Det vill jag aldrig släppa, säger han om känslan på scenen.
– Det är en härlig community, inflikar han och blickar mot den skara personer som snart ska upp på scenen.