Det nya förslaget på förvaltningsplan och fredningsbeslut för sex olika naturområden har varit ute på remiss. Remissinstanser har bland annat varit berörda kommuner, Landskapets fastighetsverk och olika intresseorganisationer. Förslaget har också lagts ut på allmän remiss. Det har dock inte skickats till berörda jaktvårdsföreningar – vilket upprör föreningarna. De har heller inte varit delaktiga i arbetet innan förslagen gått ut på remiss. ”Det här strider mot flera uttalade mål inom både EU och FN som tydligt säger att lokalbefolkningen ska ha möjlighet att delta i beslut som påverkar dem för att uppnå effektiva och rättvisa skyddsområden”, skriver Brändö jaktvårdsförenings styrelse till landskapsregeringen.
Blåskären-Salungarna-Stora Bredgrund är det område för vilket ett uppdaterat förslag till förvaltningsplan ligger som berör Brändö jaktvårdsförening. Området är sedan tidigare ett naturreservat, men föreslås nu få striktare restriktioner.
”Fördomsfullt”
I området finns Östersjövikaren som är starkt hotad, landskapsregeringen vill nu införa ytterligare skyddsåtgärder bland annat genom förbud och restriktioner som ska minska den mänskliga aktiviteten men också genom tidig jakt på invasiva arter som mink.
Brändö jaktvårdsförening skriver att Östersjövikaren framför allt är hotad av klimatförändringar och av minskade fiskresurser efter överfiskning av trålare och att dessa hot inte påverkas av de föreslagna restriktionerna. ”Av dessa orsaker är vår syn att de föreslagna skyddsåtgärderna är ineffektiva för att förbättra vikarens bevarandestatus”, skriver föreningen.
De vänder sig också mot att otillåten jakt nämns som ett potentiellt hot mot Östersjövikaren. ”Påståendet om otillåten jakt är ogrundat och fördomsfullt mot jägarkåren och saknar likaledes bevis och underlag”.
Jaktvårdsföreningen efterlyser i stället åtgärder mot det de menar är det faktiska hotet bortsett från klimatförändringar och Östersjöns allmänna status, nämligen gråsälen och havsörnen.
Finns ytterligare ägare
Vårdö jaktvårdsförening instämmer med Brändös dito i kritiken över att inte ha blivit hörda. De konstaterar också att det gällande ett av de två områden som berör dem, Vikarskären, finns ytterligare en ägare utöver landskapsregeringen. ”1/9 av området ägs av en privatperson vilket föreningen anser är av största vikt att involveras och respekteras i beslut som dessa”.
De skriver att både Vikskären och Vikarskären, som nu föreslås bli naturreservat, har varit kronoholmar och att det småskaliga jakt och fisket som har idkats i området bör få fortsätta som en viktig del av kulturarvet och att den småskaliga närvaron som finns nu snarare utgör en nytta för området än skada.
De motsätter sig inte skyddet av Östersjövikaren men instämmer med Brändös jaktvårdsförenings kommentarer, som också har lämnats in i ett remissvar av Archipelago Pares.