Näringslivets forskningsinstitut (Etla) har undersökt coronapandemins påverkan på den finländska resebranschen genom intervjuer med representanter för sju stora företag inom flyg-, färje- och hotellsektorn.
Etla konstaterar att resebranschen har tagit den hårdaste ekonomiska stöten när människors hälsa prioriterats. Enligt de scenarier som gjorts på basen av branschens prognoser kan passagerarvolymerna i bästa fall vända upp redan under nästa år. I sämsta fall dröjer återhämtningen till 2023.
Alla företagsledare är djupt bekymrade för branschens framtid. De varnar för bestående men som kan bli följden för Finlands ekonomi ifall begränsningarna fortsätter och den negativa attityden till resande består.
Ett av företagen som deltagit är Viking Line och vd Jan Hanses framhåller att rederiet fartyg under den pågående säsongen haft ett kapacitetsutnyttjande på 50 procent.
– Det räcker till ett positivt driftsbidrag, men inte mera. Under normala säsonger ger sommarsäsongen ett överskott som kompenserar de övriga årstiderna.
Risk för uppsägningar
Han understryker att regeringens pågående begränsningar och fortsatta rekommendationer förlamar en del av passagerarrederierna.
– Vi klarar inte ett år till med restriktioner. Då finns det risk att permitteringarna övergår till uppsägningar.
Jan Hanses menar också att medias behandling av pandemin har lika negativ effekt som regeringens röriga information.
– Den temporära ändringen av smittskyddslagen som gäller inresebegränsningar måste upphävas. Det är en ofrånkomlig åtgärd för att Finland ska komma i nivå med övriga EU. Kravet på ett incidenstal på 10 skadar näringen och det finns inte längre orsak att skylla på vaccinationsläget när det nu är på EU-nivå, slår han fast.
Regeringen i Helsingfors har stick i stäv med branschens krav föreslagit att inreserestriktionerna ska förlängas till årets slut. Förslaget ignorerar också Ålands vädjan om lättnader. Det har fått flera riksdagsledamöter att reagera och enligt riksmedia kommer grundlagsutskottet att utreda frågan noggrant.