De flesta barn som föds i dag kommer att fylla hundra år; bra mat, motion och social gemenskap är viktiga byggstenar för ett långt liv.
Det är tyska och danska forskare som kommit fram till att de flesta barn som fötts efter år 2000 i Danmark och jämförbara industriländer kommer att uppleva sin hundraårsdag.
I en artikel i Svenska Dagbladet håller svenska forskare med och pekar på att medellivslängden stigit dramatiskt då krig, svält och hög barndödlighet undanröjts. Statistiska centralbyrån i Sverige bedömer att medellivslängden i vårt västra grannland år 2100 är cirka 90 år. I dag är den 80,86 år.
För ålänningarna ser det ljust ut, även i statistikens ljus. Siffrorna visar nämligen att medellivs?längden på Åland är högst i Norden bland kvinnor, 83,7 år. Den förväntade medellivslängden för män är 78,1 år - något lägre än i Sverige, Norge och på Island men över två år högre än i Finland och Danmark.
Väldig utveckling
Landskapsläkare Jaana Lignell är inne på samma linje som forskarna:
- Vi har effektivare vård och upptäcker sjukdomar tidigt. Bara under min läkarkarriär, de senaste femton åren, har det skett en väldig utveckling. En cancerdiagnos var tidigare ofta en dödsdom, i dag kan många cancerformer behandlas.
Goda levnadsvanor
Vad är det då som gör att man lever länge? Jo, bra gener, bra mat, motion, en bra miljö och bra relationer.
- Goda levnadsvanor främjar hälsan och förebygger flera sjukdomar, påpekar Jaana Lignell.
Till goda levnadsvanor hör att minska bruket av tobak och alkohol, undvika övervikt, ha säker sex, sunda spelvanor och delta i kulturlivet.
- Kultur skrivs ju numera till och med ut på recept, säger landskapsläkaren.
Bry sig om varandra
Men bara bra mat, motion och frånvaron av sjukdomar räcker inte till för ett riktigt långt liv. En meningsfull tillvaro med social gemenskap och nära relationer behövs också. Socialinspektör Maj-Len Österlund-Törnroos, tidigare landskapets äldreomsorgsutredare, tror att de små sammanhangen är viktiga för välbefinnandet.
- Man bryr sig mer om varandra i de små sammanhangen. Att ha nära till beslutsfattare, familj och umgänge är viktigt.
Socker, alkohol, tristess
De danska och tyska forskarna ser två hot som kan störa utvecklingen mot ett allt längre liv: alla de kemikalier som inte fanns tidigare och som inte kan brytas ned i naturen och en sockerrik kost med diabetes som följd.
Men också för mycket alkohol är en riskfaktor. Statistiken visar att den vanligaste dödsorsaken bland finska män och kvinnor i arbetsför ålder är alkoholrelaterad, man dör alltså i följderna av sitt alkoholbruk. Åland ligger visserligen lägst i Finland i denna dystra statistik men mycket högre än Sverige och Norge.
Ett annat hot är bristen på stimulans. Maj-Len Österlund-Törn?roos hänvisar till studier som visar att äldre som bor på institution och inte får stimulans tappar livslusten.
- Här finns ännu mycket att göra.
Kvalitet i åren
Finns det då något negativt med att leva jättelänge? Prästen Maria Båsk har stött på äldre som tycker det är besvärligt eftersom de blir så ensamma då alla jämnåriga gått bort.
Vill du själv leva riktigt länge?
- Inte så jättelänge, det är viktigare med kvalitet i åren. Det gäller att göra det bästa av de dagar man har.
Kerstin Österman