Sedan 2018 har föreningen SANC varit på olika uppdrag i främst Västafrika för att hjälpa till med hjärnkirurgiska operationer i regioner där utrustning och resurser kan vara mycket begränsade.
Åländska Jimmy Sundblom har varit med i SANC sedan starten och har gjort totalt tre resor, nu senast till Gambia. Neurokirurger, operations- och intensivvårdsskötare, ergoterapeuter, fysioterapeuter och ingenjörer deltog i resan.
– Vi besökte Gambia 2023 och det roliga är att vi nu så tydligt kunde se utveckling och framsteg. Där samarbetar vi med John Jabang som då var Gambias enda neurokirurg. De tre månaderna efter att vi lämnade Gambia förra gången ökade antalen utförda ingrepp med 250 procent, för vi hade kunnat bistå med starthjälp och nödvändig utrustning.
John Jabang är heller inte längre ensam neurokirurg utan nu finns där tre neurokirurger på hans center.
– Man kan verkligen se utvecklingen och det känns så meningsfullt och givande.
Det finns ett medicinskt universitet i Gambia men neurokirurgi är ett så pass smalt och specialiserat område så där han funnits brister.
Stor arbetsmängd
På den senaste resan till Gambia utförde Jimmy och hans team hela 21 ingrepp på åtta operationsdagar.
– Det var allt från hjärntumörer, ryggmärgsskador, tuberkulosförändringar i ryggraden till akuta skallskador. Vi opererade både barn och vuxna.
Kan det ibland kännas som en droppe i havet när man vet att antalet behövande antagligen är mycket större?
– Så kan det kännas ibland, men då får man minnas att för den enskilda patienten är det livsavgörande. Och det får räcka. Hela tanken med SANC är ju också att utveckla den här verksamheten på plats och vi ser att det sker.
Fakta
Namn: Jimmy Sundblom.
Ålder: 43.
Bor: Uppsala och Åland.
Familj: Fästmö Lena, barnen Vilmer, Liv och Ebba.
Gör: Docent och specialistläkare i neurokirurgi vid Akademiska sjukhuset, Uppsala och timanställd konsultläkare vid Åland hälso- och sjukvård. Styrelseledamot i SANC.
SANC-Swedish African Neurosurgery Collaboration
• En ideell förening som grundades 2017 av svenska neurokirurgen Magnus Tisell.
• Föreningen har som ändamål att understödja utveckling av
avancerad neurokirurgisk verksamhet i Afrika.
• Verksamheten bedrivs genom ett bilateralt tvärprofessionellt utbyte inom neurokirurgi och närliggande verksamheter mellan föreningens medlemmar och föreningens samarbetspartners i Afrika.
• Verksamheten bedrivs som ideella voluntärresor, ”charity medical missions”, på inbjudan från föreningens samarbetspartners i Afrika.
• Voluntärresor har gjorts till bland annat Gambia, Ghana, Sierra Leone och Nigeria.
• Både vuxna och barn opereras.
Jimmy Sundblom säger att det är enormt utvecklande att få åka iväg på uppdragen.
– Det är nyttigt att kliva ur sin bekvämlighetszon och man får en tankeställare om hur mycket resurser vi lägger ned på vård här. Vissa saker skulle gå att göra på ett lite enklare sätt, vi ser vilken flexibilitet det finns i Afrika. Men givetvis blir man också tacksam över den fina organisation och struktur vi har här. Just strukturen saknas ofta i dessa länder och det kan göra en frustrerad.
Skickar utrustning
SANC ordnar också så att medicinsk utrustning skickas till dessa länder.
– Till exempel arbetar vi just nu med att få ett mikroskop och en CT-scanner från Kuopio till Gambia. Inom EU är den medicinsktekniska utrustningen mycket hårt reglerad och sådant som blivit ”gammalt” här kanske ännu har en livslängd på flera år.
När Jimmy Sundblom kommit hem från en resa kan det ta ett tag innan han kan släppa upplevelserna.
– De här människorna stannar kvar i minnet efter att man har kommit hem. Ibland är det som en liten klump i magen och man vet inte alltid om de till exempel får den strålning eller de cellgifter som de behöver. Därför är det så viktigt med pålitliga samarbetspartners på plats och det har vi.
Det var inte Jimmy Sundbloms sista resa till Västafrika.
– Gambia är ju ett härligt, vackert land med vänliga människor. Dessutom är det tryggt. Jag vill fortsätta att åka dit å yrkets vägnar men gärna också på semester. Jag är full av beundran för de människor som gör jobbet där med de stora begränsningar som finns.