Det var i fjol som dataskyddsombudet i Mariehamns stad och Datainspektionens myndighetschef Lena Nordman förde e-postkorrespondens i ett ärende gällande användningen av Facebook-sidor i myndighetsarbetet.
Närmare handlade det om att Lena Nordman tidigare gett en stark rekommendation om att alla myndigheter skulle sluta använda Facebook i sin verksamhet.
Staden hade apropå rekommendationen utarbetat en konsekvensbedömning och begärt olika råd och synpunkter från Datainspektionen – varpå Lena Nordman bland annat svarat att utkastet till konsekvensbedömning varit ”ouvertyr i ämnen staden uppenbart inte behärskar”.
Klagade till JK
Staden vände sig efter händelsen med ett klagomål till JK, i vilket man bland annat konstaterade att datainspektions chef använt ett osakligt, oklart och sarkastiskt språk. Man ansåg också att hennes agerande inte var i enlighet med serviceprincipen i den åländska förvaltningslagen.
Lena Nordman svarade för egen del med en utredning, i vilken hon bland annat konstaterade att hon uttryckt sig olämpligt i en arbetsrelation, men att hon bett om ursäkt och kommit överens med den berörda tjänstemannen.
I sitt beslut skriver den biträdande Justitiekanslern att Lena Nordman använt ett osaklig och olämpligt språk i de e-postmeddelanden som skickats till stadens dataombudsman.
Sätter gränser
Vad gäller stadens klagomål om att hennes agerande även står i strid med serviceprincipen i förvaltningslagen konstaterar JK att lagen säger att varje myndighet ska ge andra myndigheter hjälp inom ramen för den egna verksamheten, men att dataskyddsförordningen sätter gränser för i vilken omfattning en tillsynsmyndighet göra det.
”Tillsynsmyndighetens huvudsakliga uppgift är tillsyn. Rådgivning är tillåten endast i begränsade situationer och får inte äventyra tillsynsmyndighetens kärnuppgift”, skriver JK.
Därmed anser JK inte att Lena Nordman agerat i strid med serviceprincipen i förvaltningslagen.
– Det är positivt att JK säger att dataskyddsförordningen går före förvaltningslagen. Jag är väldigt glad över den saken, säger Lena Nordman om beslutet.
Hon menar att det vore ologiskt om ett tillsynsobjekt, i det här fallet Mariehamns stad, hade kunnat beordra en tillsynsmyndighet som Dataskyddsinspektionen med hänvisning till förvaltningslagen.
– Vad gäller den moraliska frågan kring mitt språk kan jag bara säga att det för min del är utrett. Jag har bett om ursäkt redan innan det blev ett ärende hos JK.
Utöver att fästa Lena Nordmans uppmärksamhet vid kravet på gott och sakligt språkbruk vidtar JK inga åtgärder.