Efter inspektionen på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess inleder justitieombudsman (JO) Petri Jääskeläinen flera fortsatta utredningar.
En sak som framkom under inspektionen var att de lokaler på fartyget där man placerar personer som tas i förvar inte har granskats och godkänts av en polisinrättning. Det strider mot lagen, enligt JO. Men frågan är vilken polisinrättning som borde ha gjort granskningen: polisinrättningen i Sydvästra Finland eller Ålands polismyndighet?
För Baltic Princess gäller att Finland är flaggstat och Mariehamn hemmahamn. JO ber nu bland annat myndigheterna på Åland att ta ställning till om de anser sig vara behöriga att granska och godkänna förvaringslokalerna samt att ta emot anmälningar från rederiet om när personer tagits i förvar.
Utlåtanden begärs in av landskapsregeringen och Ålands polismyndighet samt av tre ministerier i Finland och den finska Polisstyrelsen. Dessa utlåtanden vill JO ha senast den 31 augusti.
Tillsynsansvar
JO vill också att Ålands polismyndighet ska utreda vilka bestämmelser man grundar sig på när man använder fartyg för att transportera personer som berövats sin frihet, till exempel häktade personer, samt ansvarsfrågor kring detta.
Landskapsregeringen bör inhämta en utredning om hur polismyndigheten eventuellt har övervakat ordningsvakternas verksamhet på fartyg, enligt JO. ”Jag ber även landskapsregeringen utreda för sin del hur den har skött sin egen tillsyns- och styrningsuppgift när det är fråga om privata säkerhetstjänster på fartyg”, skriver JO.
Ingen larmknapp
Rederiet Tallink Silja ska senast den 15 december meddela JO vilka åtgärder man vidtagit med anledning av inspektionen.
I inspektionsprotokollet lyfts en rad problem upp som gäller de sex cellerna på Baltic Princess. Till exempel att ingen av cellerna har en larmknapp eller teknisk talförbindelse och att de hörn där toalettstolarna står i cellerna inte har ”skyddats” tekniskt på den bildyta som syns genom övervakningskamerorna. Kameraövervakning av toalettbestyr anses i regel inte som godtagbart med hänsyn till de frihetsberövades integritetsskydd, enligt JO.
JO inleder även en separat utredning om ordningsvakternas förfarande i samband med att man tagit två kvinnor i förvar. Kvinnorna uppvisade enligt JO:s inspektionsprotokoll självdestruktiva beteenden och kläddes av alla kläder. JO konstaterar att ett bemötande som respekterar människovärdet innebär att personen i fråga har rätt att ha på sig lämpliga kläder.
I de aktuella fallen framhävs problemet av det faktum att alla ordningsvakter på fartyget är män, enligt JO.
Inspektionen
Den 7 november 2022 inspekterade två tjänstemän vid Riksdagens justitieombudsmans kansli förvaringsutrymmena på Tallink Siljas fartyg ms Baltic Princess. Detta gjordes på justitieombudsman (JO) Petri Jääskeläinens order.
Inspektionen var den första i sitt slag på ett passagerarfartyg.
Föremål för inspektionen var de lokaler på fartyget där man placerar frihetsberövade personer. Man inspekterade även olika funktioner i anslutning till lokalerna.