Det är ännu oklart om avtalet som ska fördela Mediskostnaderna rättvist mellan de åländska kommunerna träder i kraft. Avtalet måste godkännas av minst 13 kommuner för att bli giltigt. Hittills har tre kommuner sagt ja men Jomala väljer nu att inte skriva under.
UTBILDNING Stadsstyrelsen beslutade sommaren 2007 att godkänna ett förslag till avtal med övriga åländska kommuner. Enligt avtalet ska invånare i kommuner utanför Mariehamn har samma rätt som stadsbor att välja fritt mellan kurserna som erbjuds vid Medis.
Förut har kommunerna årligen bestämt hur många kursplatser de har råd med. Detta har i praktiken lett till att kommunens kursplatser inte mött efterfrågan och invånarnas möjlighet att delta i kurserna har begränsats.
Alla få samma rätt
Det nya avtalet är utformat så att alla ges samma rätt att delta i Medis verksamhet. Varje kommun får en fast Medisavgift som bestäms enligt kommunens invånarantal. Det nya systemet skulle betyda att det inte skulle finnas någon kvotplatsbegränsning som förut.
Samtidigt upprättas ett system för finansiering där samarbetskommunerna delar på en på förhand fastställd kommunandel utifrån antalet deltagare från respektive kommun.
-Frågan om staden får bära ett högre kostnadsansvar än landsortskommunerna är förstås alltid intressant. Eftersom den totala summa samarbetskommunerna skall betala är fastslagen på förhand blir det beroende av fördelningen av deltagare mellan staden och samarbetskommunerna. Samarbetskommunernas andel är dock beräknad utifrån ett år då många kommuner valt att begränsa sitt deltagande, säger Emma Dahlén, kanslichef vid stadskansliet.
Jomala tackar nej
Det är bland annat Jomala kommun som sagt nej till avtalet. Kommunstyrelsen beslutade vid sitt möte den 30 juni att inte acceptera det nya avtalet. För dyrt, anser Jomala.
-Vi vill inte betala för de kurser som inte är allmänbildande utbildning och meningsfull fritidssysselsättning. Vi vill inte satsa på hela Medis verksamhet, säger Jomalas kommundirektör Carolina Sandell.
Hon menar att en översikt av hela Medis verksamhet är nödvändig.
-Jag förstår att det inte är aktuellt i det här skedet, men vi vill kunna välja de kurser vi betalar för och det som det nya avtalet erbjuder fungerar inte för oss. Vi har ingen möjlighet att påverka hur Medis förvaltar pengarna och dessutom har verksamheten blivit mycket dyrare.
Jomala kommun har tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba med ett nytt avtal så fort semestertiden är över.
Kommer det hinna ske några förändringar innan höstterminen börjar?
-Jag kan inte svara på det i det här skedet.
Låt deltagarna bestämma
Medis rektor Leena Raitanen är medveten om att Jomala inte skriver under.
-Jag tycker att avtalet är väldigt fördelaktigt för kommunerna. Sedan är det upp till varje kommun att besluta om de vill skriva under det. Jag tycker dock att man ska låta var och en bestämma vilka kurser som är ändamålsenliga och låta efterfrågan styra utbudet.
Hittills har Vårdö Föglö och Saltvik skrivit under avtalet. Lumparland ska ta upp frågan den 12 augusti och i Sund ska fullmäktige ha sista ordet.
De 13 signaturerna som krävs måste vara inlämnade senast den 23 augusti för att de nya villkoren ska hinna träda i kraft lagom till kursanmälningen som startar den 24 augusti.
Sammantaget kan alltså hela Åland få välja kurser fritt från och med höstterminen medan Jomala fortsätter med det gamla avtalet som begränsar invånarnas kursplatser.
Ålandstidningen